La pugna entre PNB i Bildu irromp en el debat d'investidura fallit de Feijóo

Els dos partits bascos, que votaran en contra de la investidura del candidat popular i que reclamen valentia a Sánchez, reivindiquen els seus respectius espais amb la mirada posada en les pròximes eleccions autonòmiques

Aitor Esteban i Mertxe Aizpurua.
Aitor Esteban i Mertxe Aizpurua. | ACN /ND
Pep Martí / Carme Rocamora
27 de setembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a la 13:10h

Si aquest dimecres la investidura del popular Alberto Núñez Feijóo no prospera serà, en bona part, perquè els partits independentistes i sobiranistes catalans i bascos ni tan sols s'han obert a negociar per fer possible un govern de la dreta i l'extrema dreta. Així ho han reivindicat durant el ple del Congrés els representants de Bildu i PNB: Mertxe Aizpurua i Aitor Esteban. Fent valdre el seu vot, s'han erigit en un mur de contenció contra l'extrema dreta, però també han advertit al candidat socialista Pedro Sánchez que cal atendre les demandes nacionals si vol governar. Més enllà de la coincidència en algunes reclamacions, el líder del PNB ha marcat distància amb Bildu -el seu principal contrincant al País Basc- i ha acusat la formació de mentir durant la campanya per haver dit que ells pactarien amb PP i Vox. "Per Bildu, la mentida és una eina política. Nosaltres sempre diem la veritat", ha etzibat Esteban, amb la mirada posada en les pròximes eleccions basques, previstes pel maig del 2024.

La batalla entre les dues forces ha irromput així en el debat d'investidura de Feijóo. Si hi ha una cosa factual, és que el PNB baixa en vots a cada cita electoral, mentre que Bildu puja en cada convocatòria: el 23-J, es va quedar a mil vots dels d'Esteban. Això preocupa al PNB, i molt, i per això a Madrid hi ha hagut una batalla amb el camp de joc al País Basc. Per reivindicar l'espai d'esquerres independentista, Bildu ja fa temps que va acompanyat d'ERC, fins i tot presentant-se conjuntament al Senat.

Mentrestant, el PNB en els últims temps ha fet moviments per reivindicar l'espai de centredreta: la visita a Carles Puigdemont, després d'anys de disgust entre Junts i el PNB després del procés, és una de les imatges que més confirma aquesta estratègia. També en el discurs d'aquest dimecres ha reiterat aquest acostament: "Si com diu Gamarra s'ha d'escollir entre Feijóo o amnistia, escolti, plantejades així les coses... amnistia". 

Aizpurua demana a Sánchez que estigui "a l'altura"

Més enllà de la batalla entre els dos partits, la representant de Bildu s'ha desmarcat frontalment de Feijóo i el seu soci de Vox. "No rotund", ha dit a l'inici de la seva intervenció per anunciar què votaran en aquesta sessió. "Euskal Herria és profundament antifeixista", ha dit, i ha negat que el problema del PP sigui tan sols la seva aliança amb Vox, com van apuntar dimarts el PSOE i Sumar: "No hi ha un Vox dolent i un PP bo, són igual de reaccionaris". De fet, Aizpurua ha assegurat que el PP d'ara és "el mateix" que el dels temps de Fraga i Aznar. "Seran Euskal Herria i Catalunya qui avui impedeixin que la ultradreta arribi al govern", ha declarat. 

Ara bé, també ha avisat Sánchez que si vol suports, ha d'atendre les reclamacions basques i resoldre el conflicte territorial. "Qui aspiri a la investidura ha d'estar a l'altura del moment històric", ha declarat la diputada de l'esquerra abertzale. També ha fet una crida a totes les forces que poden permetre la creació d'un nou "govern de progrés" a fer el que estigui a les seves mans perquè sigui possible, per la qual cosa ha remarcat que caldrà "molta valentia" i "molta responsabilitat històrica". "Les hipoteques que pesen sobre les nostres nacions i sobre les majories populars i treballadors del conjunt d'aquest estat han de ser aixecades", ha afegit. 

En la seva intervenció també ha defensat la necessitat d'obrir un "nou cicle polític" a Espanya que planti cara als "dos nusos" que l'any 1978 van quedar lligats: el conflicte territorial amb les nacions sense estat, i la supeditació als grans poders econòmics enfront dels treballadors. 

Esteban es desmarca definitivament de Feijóo

També Esteban ha deixat clar que el seu partit no donarà suport al líder dels populars pel seu acord amb Vox. "Hi ha una balena a la piscina. Per començar els 33 vots de Vox són imprescindibles per a vostè, i ho serien durant tota la presidència. Aquesta balena té una mesura impossible d'amagar", ha llançat. De fet, ha acusat Feijóo de mentir quan ha dit, durant aquests dies previs a la investidura, que tenia els vots garantits per ser president, però que no els va acceptar per principis. "No és veritat que Feijóo tingués els vots si haguéssim acceptat. Per sumar els nostres vots, primer hauríeu de treure 33 de Vox, i el mateix per a Junts". 

Esteban també ha atacat Feijóo pel seu menyspreu a la llengua i per no voler-se posar les orelleres durant la seva intervenció, que tant el líder del PNB com Aizpurua han fet en basc i castellà. "Els bascos tenim un idioma propi, i no prové del llatí. Ni tan sols és indoeuropeu ni està emparentat amb cap altre idioma. És la llengua més antiga d'Europa. Som una nació, clar que ho som", ha afegit. 

El líder del PNB també ha censurat que la proposta del PP en l'àmbit territorial sigui aprofundir en la "confrontació" i la "via judicial", després que Feijóo anunciés que la seva proposta per a Catalunya és incloure un nou delicte al codi penal que recuperi l'esperit de la sedició. "Només proposa més fusta", ha criticat. També ha aprofitat per recriminar a Feijóo l'acte celebrat el diumenge contra l'amnistia. "Donen ganes de marxar d'aquí", ha dit que va pensar després d'escoltar els càntics de la manifestació a la plaça Felip II. Per tancar, ha advertit que cal buscar un encaix per al País Basc i Catalunya, que ha de ser "pactat". 

Feijóo cita Josu Ternera

Feijóo ha estat molt dur en la seva resposta. Ha citat Josu Ternera, d'ETA, al Congrés i ha acusat Sánchez de "tenir molta barra per pactar amb els qui no condemnen els assassinats dels seus companys de partit". També ha acusat Bildu i PNB de "competir per donar suport a Sánchez", i s'ha esforçat per diferenciar tots dos partits i furgar en les seves diferències: "Respecto el PNB, a Bildu no", elogiant la "gestió" dels penebistes. Contestant Esteban, ha advertit el PNB que "vagi amb compte perquè Bildu els està guanyant". El líder conservador ha proclamat la "grandesa" de la democràcia espanyola perquè "permet que Bildu estigui aquí", després de les crítiques d'Aizpurua al "règim del 78".