L'esquerra pot retenir la Catalunya Nord malgrat el triomf del Front Nacional a la primera volta

La nova regió del Migdia-Pirineus-Llenguadoc-Rosselló viurà diumenge una elecció triangular | La socialista Carole Delga apareix com a favorita en la segona volta de les regionals de diumenge on s'enfrontarà al candidat del Front Nacional, Louis Aliot, i el conservador Dominique Reynié

Carole Delga, candidata del PSF i favorita de guanyar a la regió que inclou la Catalunya Nord
Carole Delga, candidata del PSF i favorita de guanyar a la regió que inclou la Catalunya Nord | PSF
11 de desembre del 2015
Actualitzat a les 16:56h
Els resultats a la nova regió de Migdia Pirineus-Llenguadoc-Rosselló van ser molt bons per al Front Nacional. Louis Aliot, company sentimental de Marine Le Pen, va quedar en primera posició amb el 31% dels sufragis. Carole Delga, la candidata del PSF, que es presentava amb el suport del minoritari Partit dels Radicals d’Esquerra, va treure el 24%, i el conservador Dominique Reynié es va beneficiar del 18%. Tot i això, l'esquerra té moltes opcions de mantenir la regió que inclou la Catalunya Nord.

A la capital nord-catalana, Perpinyà, els resultats van ser encara més bons pel Front Nacional que en el conjunt de la nova regió. Concretament, el FN ha obtingut més vots que la suma dels socialistes i l’aliança de dretes: va obtenir el 41,61% enfront el 19% d’Els Republicans (que controlen el govern municipal) i el PSF i aliats (17%).

Reynié, el cap de cartell del centre i la dreta tradicionals, ha decidit mantenir la seva candidatura. Per tant, hi haurà una batalla triangular en la segona volta, a celebrar diumenge dia 13 de desembre. Així passarà també en altres nou regions més, on la força que ha quedat en tercera posició es manté.
 

Louis Aliot, candidat del Front Nacional i parella de Marine Le Pen Foto: Pablo Tupin-Noriega (Wikimedia France)


L’esquerra pot guanyar

Malgrat l’èxit indiscutible dels de Le Pen, la segona volta pot donar sorpreses. Per dos factors. L’un és l’abstenció. Va votar amb prou feines el 50% de l’electorat. Aquesta és també una de les claus del bon resultat del Front. Aquest cop, però, es preveu que hi hagi una reacció del votant d’esquerres decebut amb la política del govern de París, i que ara veu el perill d’un triomf de l’extrema dreta. D’altra banda, el manteniment de candidatures de dreta en eleccions triangular pot acabar beneficiant l’esquerra. Un duel entre el cartell del PSF i del FN deixaria enmig una franja d’elector conservador, una part del qual s’inhibiria i una altra potser podria tenir la temptació de donar suport al lepenisme. En canvi, si el bloc d’esquerres s’aplega i va unit a la segona volta, en la major part de les circumscripcions disposa d’un 30% llarg, i té opcions.

En el cas del Migdia Pirineus-Llenguadoc-Rosselló, la nova gran regió que inclou la Catalunya Nord- s’ha aconseguit que Gerard Onesta, cap de llista de la coalició entre França Ecologia-Els Verds i el Front d’Esquerres que inclou el Partit Comunista) donin suport a Delga. Onesta va superar el 10% dels sufragis. Encara que en segona volta les sumes mai són exactes, aquesta aliança col·loca la candidata del PSF en un 33-34% potencial, suficient per arrabassar el triomf a Aliot. També hi ha un 5% que va treure un socialista dissident, Philippe Saurel. Una enquesta d’Ifop per al diari L’Independant ja augura una victòria de Delga. Sigui com sigui, la nit del recompte serà llarga a tot França.