Mas declararà com a imputat el 75è aniversari de l'afusellament de Companys

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha imputat l'actual president en funcions per desobediència, està al passeig Lluís Companys

29 de setembre del 2015
Actualitzat a les 14:24h
Lluís Companys, empresonat pels Fets d'Octubre del 1934
Lluís Companys, empresonat pels Fets d'Octubre del 1934
El proper 15 d’octubre, el president de la Generalitat, Artur Mas, declararà davant del TSJC en condició d’imputat per l’organització de la consulta del 9-N. Les dates porten a vegades missatges subliminals. Aquell dia es complirà el 75 aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys al fossar del castell de Montjuïc.

La sentència de mort contra Companys era cosa feta des de la seva detenció a França per oficials alemanys, però en presencia de Pedro Urraca, policia del règim franquista. A partir d’aleshores, tot va anar molt ràpid. S’ha dit que Franco volia que l’execució fos el 6 d’octubre, com a símbol de càstig per la revolta liderada per Companys el 1934, però que el sumari, tot i instruir-se de manera accelerada, no va donar prou temps.

Companys era home mort com a dirigent republicà, però la seva participació en els fets del 6 d’Octubre va ser un agreujant. Plantar cara a l’Estat sempre té un càstig per als dirigents catalans. Ara, sortosament, els temps han canviat i Mas declararà davant d’un tribunal civil, el TSJC, que té la seva seu al passeig… Lluís Companys.

La coincidència indigna al sobiranisme

La coincidència de la data per declarar i l'afusellament de Companys ha indignat el sobiranisme. Oriol Junqueras (ERC) considera que seria "monstruós" si hi ha voluntarietat de fer-les coincidir mentre Josep Rull (CDC) "o és una provocació o és una estupidesa rotunda, o les dues coses".