La Moncloa considera «compatible» el finançament singular amb una negociació multilateral: «Mai hem parlat de concerts»

El govern espanyol surt en defensa del fiscal general davant l'ofensiva contra l'amnistia: "Està fent un magnífic treball"

Els ministres Mónica García, Pilar Alegría, Luis Planas i Diana Morant, aquest dimarts.
Els ministres Mónica García, Pilar Alegría, Luis Planas i Diana Morant, aquest dimarts. | europa press
18 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:25h

El govern espanyol considera "compatible" negociar un finançament singular amb una negociació multilateral atenent les singularitats de cada territori. Ho ha afirmat la ministra portaveu, Pilar Alegría, qui ha tret del calaix unes declaracions d'Alberto Núñez Feijóo del 2016 obrint-se al concert. Ja demanat al PP que expliqui quin és el seu model en matèria de finançament autonòmica. "Aquest govern mai ha parlat de concerts", ha assenyalat Pilar Alegría. 

La ministra ha insistit a les "singularitats" de les comunitats autònomes, "en el marc de la Constitució i els estatuts" per fer possible l'objectiu de fer accessible a tots els ciutadans els serveis socials essencials. "No avancem gens -ha afegit- si l'única resposta al debat és avançar en el greuge territorial". 

La portaveu ha demanat que el debat sobre el finançament es faci amb "serenitat i serietat, però també amb la realitat dels fets", subratllant que l'executiu ha estat el que més ha aportat a les comunitats: un total de 250.000 milions d'euros més des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa, fa 6 anys, que en els anteriors sis anys del govern de Mariano Rajoy. Als quals s'han de sumar 60.000 milions provinents dels fons de recuperació. Tot plegat garanteix "la unitat i igualtat dels espanyols".

Pilar Alegría ha recordat que Sánchez va proposar Alberto Núñez Feijóo el suport a una reforma del finançament, no obtenint-ne resposta. Apuntant a Isabel Díaz Ayuso, "que va decidir suspendre els impostos als rics, deixant de recaptar 1.400 milions d'euros", quan la Comunitat de Madrid ha rebut un finançament autonòmic de 108.000 milions d'euros per part de l'Estat. 

Fa uns dies, Pedro Sánchez va obrir la porta a un finançament singular, tal com reclama ERC i va considerar "factible" reconèixer la singularitat de Catalunya en la distribució dels recursos. També Salvador Illa ha fet passos en la mateixa direcció els darrers dies, modulant en uns dies el discurs des del finançament "just" abans de les eleccions al "model català", i ara també a un finançament que doni resposta a la "singularitat" catalana. De moment, sense més concrecions,  mentre ERC insisteix en una reforma del model de finançament que situï Catalunya fora del règim que tenen la resta d'autonomies.

"Confiança plena" en el fiscal general

Referent al conflicte dins de la fiscalia per l'aplicació de l'amnistia, Alegría ha situat la reunió d'avui del Consell Fiscal en la "plena normalitat institucional". La portaveu ha volgut fer una referència explícita: "Està fent un magnífic treball, hi ha confiança plena al seu treball i a la seva professionalitat". Ha destacat que "es posin focus sobre una persona que ha volgut aclarir una fake new mentre l'exdirector de comunicació d'Aznar i actual cap de gabinet de la senyora Ayuso usa els seus comptes a les xarxes per informar de les decisions que dies després comunicaran els jutges", en referència a Miguel Ángel Rodríguez. 

Sobre la renovació del poder judicial, la portaveu ha assegurat que "el baló està en el terrat del PP" i que el govern espanyol està disposat a reunir-se amb el PP quan aquest vulgui: "La voluntat sempre ha estat la mateixa, si el PP tingués voluntat i al senyor Feijóo li deixessin, la renovació es resoldria en quinze minuts".

Felicitats al rei

L'executiu ha mostrat el seu "agraïment" a Felip VI pels seus 10 anys de regnat, que se celebren aquest dimecres. Pilar Alegría s'ha referit breument al regnat del monarca, que ha qualificat d'exemple de "compromís, transparència i lleialtat".

Sobre el pla de qualitat democràtica que Sánchez va anunciar, li han preguntat a la ministra portaveu si inclouran el cessament de José Félix Tezanos al capdavant del CIS. Alegría ha defensat la gestió feta pel CIS, destacant-ne la "transparència" i assenyalant que tot ciutadà pot conèixer els"budells" de les enquestes que fa la institució. Alegría ha recordat que el pla es presentarà el juliol proper. 

El consell de ministres ha aprovat el decret que permet la flexibilització i simplificació de la Política Agrària Comuna (PAC), una de les reclamacions de la pagesia en les seves mobilitzacions recents. Espanya ha estat dels estats que més ha pressionat per tirar endavant un paquet de 43 mesures de flexibilització, que inclouen reforçar la llei de cadena alimentària i controls de fronteres dels productes importats. 

 

Arxivat a