El Parlament distingirà l'Abadia de Montserrat tot i les queixes de víctimes d'abusos sexuals

La cambra argumenta que és una institució "mil·lenària" mentre que els afectats denuncien "violència institucional"

Raquel Sans (ERC), Josep Rull (Junts) i David Pérez (PSC), aquest dimarts assistint a la reunió de la mesa del Parlament.
Raquel Sans (ERC), Josep Rull (Junts) i David Pérez (PSC), aquest dimarts assistint a la reunió de la mesa del Parlament. | ACN
Redacció
23 de juliol del 2024

El Parlament es reafirma en la decisió de lliurar la medalla d'honor en categoria d'or a l'Abadia de Montserrat. La mesa ha rebutjat per unanimitat revocar-la, com havia demanat un grup de víctimes d'abusos sexuals per part de l'Església. Fonts de l'òrgan han explicat que tot i els "episodis gravíssims" d'abusos, l'Abadia de Montserrat és "una institució mil·lenària". La mesa ha afirmat que condemna i reprova tots els abusos de l'Església, però ha remarcat que precisament l'Abadia va ser "una de les poques institucions religioses" que es va avenir a participar en la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església. El president del Parlament, Josep Rull, té previst rebre les víctimes per mostrar-los "suport i empatia".

En una roda de premsa al Parlament, les víctimes han acusat la cambra de fer un acte de "violència institucional" i "retraumatitzar" les víctimes amb la concessió del reconeixement. Els impulsors de la carta han advertit que si no es reconsidera la decisió, protestaran amb una cassolada a les portes del Parlament el 10 de setembre, dia d'entrega de les medalles.

Per la seva banda, fonts de la mesa garanteixen el ple "suport i empatia" a les víctimes i mostren "la condemna i reprovació" als abusos. A més, destaquen que el Parlament és "una de les poques cambres" que ha fet una comissió d'investigació sobre els abusos de l'Església. També remarquen que durant la legislatura passada es va impulsar una proposició de llei per a la imprescriptibilitat d'aquests delictes i subratllen que van evitar que la iniciativa decaigués amb el final de la legislatura i es va garantir que se seguís tramitant.

La medalla d'honor és la màxima distinció que concedeix el Parlament i ho fa a persones i institucions que són una referència pel país o han excel·lit en la seva tasca. S'entrega des de l'any 2000 i s'ha condecorat persones com el músic Jordi Savall, la cuinera Carme Ruscalleda o l'entrenador de futbol Pep Guardiola. També les entitats Càritas Catalunya, l'associació de mestres Rosa Sensat o Òmnium Cultural, entre d'altres.