El pla d'ERC a Barcelona: primer negociar pressupostos, després decidir l'entrada al govern

Elisenda Alamany defensa que abans de consultar a la militància sobre l'entrada a l'executiu de Collboni "primer és millor" discutir els comptes anuals, especialment "pel moment del partit" a escala nacional, que té un congrés decisiu el pròxim novembre

Elisenda Alamany, en imatge d'arxiu al ple de Barcelona
Elisenda Alamany, en imatge d'arxiu al ple de Barcelona | Hugo Fernández
Oriol March / David Cobo
03 de setembre de 2024, 20:00

Elisenda Alamany mou fitxa i deixa de tenir pressa per decidir l'entrada al govern municipal del PSC a Barcelona. La líder d'ERC a la capital catalana assegura ara que primer es vol discutir el pressupost que prepara l'executiu de Jaume Collboni. La consulta a la militànica per aclarir si s'ha de formar un govern de coalició amb els socialistes hauria de quedar per després, remarca Alamany. Tot plegat queda afectat pel convuls moment intern que viu ERC a escala nacional, amb un xoc de models que pretén aclarir el rumb de la formació a partir d'un congrés extraordinari el pròxim 30 de novembre. "És evident que, pel moment del partit avui, primer és millor parlar del pressupost. Serà la primera fita d'actualitat que haurem d'afrontar", ha exposat la cap de files republicana al diari Tot Barcelona.

Les paraules de la líder d'ERC a Barcelona no descarten entrar a l'executiu ni situen un calendari clar, però es frena la idea d'una consulta imminent. Fonts de la formació, consultades per Nació, subratllen que l'únic que està decidit és que la primera carpeta significativa que es vol abordar és la dels comptes anuals, terreny en què socialistes i republicans ja van arribar a un acord en el primer any de mandat. Ara bé, la idea de governar conjuntament continua viva. Elisenda Alamany sosté que volen ser "protagonistes i influents" a l'executiu municipal. Malgrat això, afegeix que la decisió hauria d'arribar "quan hi hagi les garanties per poder-ho fer". 

Fonts de la direcció d'ERC a escala nacional consultades per aquest diari assenyalen, en tot cas, que després de la suspensió del congrés dels republicans a Barcelona el juny passat es va deixar clar que, es prengués la decisió que es prengués, havia de comptar amb l'opinió de la militància. "De fet, en el moment actual, la direcció posa en valor la presa col·lectiva i solidària de les decisions. Acabem de fer-ho amb la investidura", remarquen fonts de la cúpula del partit.

La línia marcada per la sucessora d'Ernest Maragall deixa ara un nou escenari municipal amb menys pressió sobre el govern i més atenció sobre els pressupsostos. L'alcalde Collboni ja ha expressat el desig de tancar-los aquesta mateixa tardor i el juliol passat ja demanava als comuns que si volien fer possible l'última fase de la connexió del tramvia per l'avinguda Diagonal, caldria arribar a un acord pressupostari. Entre les carpetes calentes imminents al consistori, tot enfoca ara als comptes anuals. Seran els segons de la nova etapa socialista. Els primers es van quedar sense majoria i es van haver de tramitar per moció de confiança.