La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van intentar detenir Puigdemont al marge dels Mossos

L'expresident de la Generalitat assegura que va fugir en el seient de darrere d'un vehicle privat que el va portar fins a la Catalunya Nord

Agents de la Policia Nacional a la Jonquera
Agents de la Policia Nacional a la Jonquera | Europa Press
Redacció
16 d'agost de 2024, 14:28

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van muntar un operatiu el 8 d'agost per intentar detenir Carles Puigdemont i no ho van comunicar als Mossos d'Esquadra. Així ho indica un nou informe que el Ministeri d'Interior ha presentat al Tribunal Suprem, en el marc de la investigació per aclarir què va fallar a l'hora de localitzar l'expresident de la Generalitat en la seva tornada efímera a Catalunya

Mentre el cos policial català posava en marxa l'operació Gàbia -amb fortes crítiques de Junts-  les forces de seguretat de l'Estat muntaven un dispositiu amb molts agents de paisà. També amb agents uniformats. Es van desplegar pels carrers de Ciutat Vella i pel voltant del parc de la Ciutadella. Així mateix, van posar en marxa una quinzena de controls a la frontera entre Catalunya i França. 

Ara fa uns dies, també el ministeri de Fernando Grande-Marlaska va traslladar al Suprem que l'Estat va oferir als Mossos d'Esquadra el suport de les dues forces per detenir Puigdemont, però aquests no el van requerir. En el mateix document, l'informe també apunta que la detenció de Puigdemont "ha estat, és i serà, fins al seu compliment, un objectiu operatiu per a totes les unitats i serveis policials del ministeri".

En paral·lel a aquests moviments, el candidat de Junts ha publicat aquest divendres un article a Político on assegura que va "activar el pla alternatiu" per no ser detingut el mateix 8 d'agost, quan va veure que no podia arribar al Parlament perquè la policia "havia acordonat la zona". "Si ho hagués intentat, hauria estat equivalent a entregar-me a les autoritats judicials, que crec que no tenen l'autoritat legal per perseguir-me", assenyala. Puigdemont explica que "no va tornar per ser arrestat", sinó per "exercir el dret a resistir l'opressió".

L'expresident explica que va arribar a Barcelona el 6 d'agost i que va marxar per la frontera de la Catalunya Nord. "Vaig prendre un risc personal molt gran per cridar l'atenció sobre un problema sistèmic de la justícia espanyola i denunciar l'obsessió política d'un tribunal que hauria de ser imparcial a l'hora de prendre decisions", diu en l'escrit. També afegeix que no va necessitar "amagar-se" a un maleter d'un cotxe, sinó que va seure al darrere d'un "vehicle privat" i el van conduir fins a la frontera amb la Catalunya Nord.