El PP alimenta la idea que la fuga de Puigdemont estava pactada entre Sánchez i els independentistes

Els populars asseguren que els socialistes "s'han beneficiat" del moviment de l'expresident, mentre que el líder de Junts reivindica que va tornar per "resistir l'opressió"

Acte de benvinguda a Carles Puigdemont a l'Arc de Triomf de Barcelona.
Acte de benvinguda a Carles Puigdemont a l'Arc de Triomf de Barcelona. | Europa Press
16 d'agost de 2024, 12:48
Actualitzat: 12:55h

Encara queden moltes incògnites per resoldre sobre el retorn efímer de Carles Puigdemont. A Catalunya, va suposar un nou serial de retrets entre Junts i el Govern d'ERC, amb els Mossos d'Esquadra en el punt de mira. El partit de Puigdemont va ser especialment dur contra el llavors conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, mentre que el cos policial i els seus dirigents polítics van protagonitzar una roda de premsa contundent contra l'expresident de la Generalitat. Mentre l'independentisme es tirava els plats pel cap, la premsa de Madrid alimentava una idea: el retorn i fugida estaven pactats entre la Moncloa i els partits independentistes.

També el PP està començant a reforçar aquesta teoria amb la intenció de desgastar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Els socis [de Sánchez] s'estan intentant enganyar i culpar-se. L'últim cas és el que fa referència a la fuga de Puigdemont. Des del ministeri de l'Interior culpen els Mossos i la Generalitat, des de la Generalitat responsabilitzen el ministeri, i al final els responsables de la fuga són tots, tant el govern espanyol com el català, perquè tots, independentistes i socialistes, s'han beneficiat de la fuga de Puigdemont. El pacte entre trilers es resumeix en impunitat per cadires", ha llançat aquest divendres la vicesecretària d'Organització, Carmen Fúnez, en una atenció als mitjans davant la premsa. 

En els últims dies els populars ja havien anat situant aquesta idea, fins i tot just després que es produís el retorn efímer de l'expresident. "El millor aliat de Puigdemont dorm a la Moncloa", va etzibar ara fa una setmana la portaveu del PP al Parlament Europeu, Dolors Montserrat. El fet que no hagin existit crítiques directes del PSOE i la Moncloa cap a Puigdemont, com tampoc n'han existit per part del PSC, és utilitzat també pels populars per esbombar la teoria del pacte. Tot i això, des de l'entorn de Puigdemont, que neguen qualsevol pacte, asseguren que les persones que sabien les seves intencions es poden comptar amb els dits d'una sola mà.

I com s'explica el silenci dels socialistes? Sánchez continua necessitant Junts a Madrid per tirar endavant la legislatura, i a Catalunya el president Salvador Illa no volia començar la legislatura amb una crítica directa contra una figura com la que és Puigdemont. Així és perquè els socialistes han basat el seu discurs dels últims anys en la "normalització" del conflicte polític i la convivència a través del diàleg. Entrar ara en una guerra dialèctica contra l'expresident de la Generalitat no lligaria amb les intencions d'Illa "unir i servir". 

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van actuar sense comunicar-ho als Mossos

Més enllà de la disputa política, pel que fa al dispositiu policial, des de la Moncloa van assegurar que les forces de seguretat de l'Estat es van oferir a Catalunya i que aquestes no les van requerir. Ara han sortit a la llum nous detalls. Segons un nou informe que el ministeri del rang ha presentat al Tribunal Suprem, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van muntar un operatiu conjunt al voltant del Parlament per mirar de localitzar l'expresident. El desplegament no el van comunicar als Mossos d'Esquadra, que en aquell moment van activar el dispositiu Gàbia. L'operatiu dels cossos policials espanyols incloïa molts agents de paisà, i també agents uniformats que es van moure pels carrers de Ciutat Vella i del voltant del parc de la Ciutadella. Així mateix, van activar una quinzena de controls en els passos fronterers entre Catalunya i França.

Mentre es van coneixent noves informacions sobre com va actuar Catalunya i Espanya amb el retorn de Puigdemont, l'expresident ha tornat a explicar la seva versió dels fets, en aquesta ocasió en un article d'opinió a Político. "No vaig tornar a Catalunya perquè em detinguessin, vaig tornar per exercir el dret a resistir a l'opressió", ha escrit el dirigent de Junts. També ha explicat que la seva fugida no va ser "fàcil", i ha comparat l'operatiu dels Mossos d'Esquadra per perseguir-lo amb el dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17-A. 

"Vaig prendre un risc personal molt gran per cridar l'atenció sobre un problema sistèmic de la justícia espanyola i denunciar l'obsessió política d'un tribunal que hauria de ser imparcial a l'hora de prendre decisions. Per tant, per mantenir-me lliure, vaig haver d'activar el pla alternatiu que havia preparat, és a dir, parlar a l'acte, eludir la detenció il·legal i sortir d'Espanya. Això no va ser fàcil. La policia va provocar el caos a tot Catalunya mentre intentava detenir-me, a un diputat, un polític el “delicte” del qual va ser organitzar un referèndum; ni un terrorista ni un traficant d'armes, ni un assassí ni un violador", rebla l'expresident.