Posen deures a Parlon: que els Mossos tinguin accés a totes les bases de dades europees

L'Institut d'Estudis de l'Autogovern publica un informe on també apunta la necessitat d'ampliar les atribucions de la Generalitat en àmbits "encara pendents", com la seguretat privada, el salvament marítim i la seguretat nuclear

La consellera d'Interior, Núria Parlon, durant una compareixença.
La consellera d'Interior, Núria Parlon, durant una compareixença. | Hugo Fernández
Redacció
27 de setembre de 2024, 17:58

L'Institut d'Estudis de l'Autogovern (IEA) ha reclamat a través d'un informe que els Mossos d'Esquadra tinguin accés a totes les bases de dades europees de "manera directa", ja que algunes peticions s'han de canalitzar a través dels enllaços dels cossos de seguretat estatals. La petició interpel·la directament la consellera d'Interior, Núria Parlon, encarregada d'aquesta matèria.

L'informe, anomenat "Les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria de seguretat: reptes actuals" ha estat elaborat per l'advocat Jaume Bosch i Mestres. En el document, recollit per Europa Press, l'autor afirma que aquesta cooperació "és clau per a garantir la seguretat de Catalunya en un món globalitzat", i recorda els problemes de la policia catalana per a accedir al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco) durant molts anys.

Afegeix que "seria necessari que el sistema policial espanyol assumís l'existència de les policies autonòmiques, com a policies integrals en el seu territori, que han de formar part de ple dret i sense restriccions ni intermediaris".

En l'informe, es destaca també la necessitat d'ampliar les atribucions de la Generalitat en àmbits "encara pendents", com la seguretat privada, el salvament marítim i la seguretat nuclear, i ofereix un balanç de les competències actuals i les necessitats futures en l'àmbit de la seguretat.

"L'assumpció per part de l'executiu català de les competències que encara exerceix el Seprona de la Guàrdia Civil és un exemple, ja que, la Guàrdia Civil hauria de deixar de prestar aquest servei a Catalunya. No pot ser que es produeixi una concurrència de cossos que poden actuar davant un mateix fet", assegura l'autor.

A més, emfatitza en l'anàlisi dels mecanismes de col·laboració pendents, com la participació en convenis europeus i internacionals; l'accés a bases de dades estatals i la millora de les funcions policials relacionades amb estrangeria.