Pressió d'última hora d'Aragonès a Puigdemont pel cara a cara: «Té por de confrontar»

El president de la Generalitat es reivindica l’únic candidat que presenta “mesures concretes” i acusa Illa d’estar “desorientat” en el debat dels pactes postelectorals

Pere Aragonès, en un acte d'ERC el diumenge.
Pere Aragonès, en un acte d'ERC el diumenge. | Marc Puig / ERC
06 de maig del 2024
Actualitzat a les 17:24h

Junts ignora volgudament ERC en campanya i el candidat dels republicans, Pere Aragonès, insisteix en una confrontació directa amb el cap de llista dels juntaires, Carles Puigdemont. En la precampanya el president de la Generalitat ja va posar damunt la taula l'oferta per un cara a cara, però en tots moments ha estat refusada per l'altra part. En el tram final de la campanya, Aragonès ha reiterat l'oferta. "La proposta d'un cara a cara amb Puigdemont està sobre la taula. Es mantindrà fins a la fi de la campanya", ha sostingut en una roda de premsa a Efe.

En el moment que ERC va plantejar el cara a cara a Junts, amb una carta inclosa entre el director de campanya dels republicans, Oriol Duran, dirigida al seu homòleg a Junts, Albert Batet, ja no va existir resposta. En una entrevista a Rac1 Puigdemont va negar-se a debatre amb Aragonès amb l'argument que l'independentisme no ha de confrontar, sinó sumar "Em sorprèn que Puigdemont digui que vol parlar amb mi el 12-M a la nit i no en campanya. Té por de confrontar propostes", ha etzibat aquest dilluns el president de la Generalitat.

Més enllà del cara a cara, una vegada més Aragonès s'ha negat a parlar de pactes postelectorals -així ho ha mantingut en tota la campanya- i ha apostat perquè la cursa electoral se centri en el debat de les propostes i no de les cadires. "Soc l'únic candidat que diu que farà. Els altres no diuen que faran, diuen que seran presidents. Soc l'únic candidat que posa mesures concretes damunt la taula", ha afegit.

De fet, en aquest punt ha furgat contra el líder i candidat del PSC, Salvador Illa, al qual ha acusat d'estar "desorientat" en el debat dels pactes. Ho ha dit després que en els últims dies el socialista hagi assegurat que vol governar en solitari, s'hagi obert a un pacte amb Junts, hagi rectificat dient que amb Puigdemont no i després hagi apostat per un tripartit. "La ciutadania mereix respecte. Hi ha candidats com Illa i Puigdemont que es reparteixen cadires i em sembla una falta de respecte", ha afegit Aragonès. Els republicans no contemplen girs de guió ni cops d'efectes per l'última setmana. Estan convençuts que estan fent una "bona campanya" i creuen que sabran mobilitzar els indecisos a última hora.

De moment, però, les enquestes no diuen el mateix i ERC seria la tercera opció de la majoria de les publicades entre aquest cap de setmana i dilluns. Es compleixin o no els estudis, els republicans confien que són ells els que tindran un pla central a l'hora d'articular majories, i no ni el PSC i Junts. Sobre la possibilitat que la majoria independentista recaigui en l'extrema dreta d'Aliança Catalana, Aragonès s'ha negat a incloure-la dins del bloc independentista.

"Aliança treballa en contra de la independència, és la millor garantia perquè fracassi. El seu programa és la millor via perquè Catalunya no sigui independent", ha opinat. Ho veu així perquè considera que el partit de Sílvia Orriols va en contra de la "cohesió social", un element que Aragonès reivindica essencial per aconseguir la independència.