Illa s'enreda amb els pactes

El candidat del PSC ha passat en 24 hores d'obrir-se a negociar amb Puigdemont a tancar la porta a una entesa amb Junts, a qui acusa de mantenir la "lògica de la dècada perduda"

Salvador Illa durant la conferència de Barcelona Tribuna, aquest divendres
Salvador Illa durant la conferència de Barcelona Tribuna, aquest divendres | PSC
03 de maig del 2024

Els pactes postelectorals comencen a guanyar protagonisme. Salvador Illa ha tancat la porta a un pacte amb Junts després de les eleccions. "Amb Junts no hi haurà pacte, Puigdemont és bloqueig", ha afirmat. La claredat d'Illa no seria notícia si no fos perquè tot just fa 24 hores obria la porta a negociar amb Puigdemont un "govern transversal", amb el suport d'una majoria àmplia. Ara, el líder socialista matisa aquestes paraules, conscient d'haver col·locat un missatge que no impulsa la campanya del PSC.

Illa ha descartat aquesta opció aquest matí en una conferència al Barcelona Tribuna. No hi haurà pacte, ha dit el cap de llista del PSC, perquè Junts "s'autoexclou" i continua en "la lògica de la dècada perduda", que segons els socialistes és tot el que ha passat des que governen els independentistes.

Ara bé, en una entrevista a la Ser dijous, Illa apuntava un possible pacte, però amb condicions. "Veurem quin resultat obté Junts i què vol fer", va dir. Si la prioritat dels de Puigdemont "continua sent la independència a qualsevol preu", Illa ja reconeixia que l'entesa seria "molt difícil". Un dia ha servit per veure que no hi ha marge per a l'acord.

Hi ajuden les paraules de Puigdemont, que ràpidament es va afanyar a descartar cap mena d'entesa. "No pactarem amb Salvador Illa", va dir en un acte de campanya a Argelers. "Cap vot de Junts", va remarcar, servirà per fer president del candidat del PSC, que va situar com a únic escenari viable o una victòria independentista o el pacte del PSC amb les "esquerres catalanes i espanyoles". Pressió a ERC perquè concreti si cedirà els seus vots a Illa.

Sánchez no influirà en els pactes

En les últimes hores, Illa ha fet un pas més a l'hora de parlar de pactes. El candidat del PSC veu dos possibles escenaris després del 12-M. O bé una "majoria àmplia" liderada pel PSC o bé una majoria independentista amb el suport de l'extrema dreta d'Aliança Catalana, que abocaria els independentistes a un camí "pitjor" del que s'ha vist fins ara. El candidat socialista intenta així alimentar la por a l'extrema dreta, en aquest cas la independentista que lidera Sílvia Orriols.

El PSC tampoc farà president cap candidat independentista, guanyin o no guanyin les eleccions, i que no hi haurà influència del PSOE i el govern espanyol a l'hora de decidir els pactes a Catalunya. És rellevant això, perquè Pedro Sánchez, protagonista de la campanya socialista, necessita el suport d'ERC i Junts per continuar a la Moncloa. "El Govern de Catalunya es decidirà a Catalunya", ha deixat clar Illa. 

El fantasma de la repetició electoral

Els vetos creuats entre les parts fan difícil ara com ara anticipar possibles pactes i el fantasma de la repetició electoral s'obre pas. PSC i Junts descarten una entesa mentre els comuns intenten pressionar per un govern d'esquerres amb PSC i ERC. Els republicans veuen llunyana la possibilitat de donar suport als socialistes si no hi ha avenços clars en el referèndum i el finançament singular, dues propostes que Illa no contempla.

L'opció d'un pacte del PSC amb el PP tampoc és viable, perquè els populars exigeixen als socialistes que trenquin tots els acords amb els independentistes -cosa que no passarà a Madrid- i el PSOE ha declarat la guerra a la dreta i l'extrema dreta per l'assetjament a Sánchez, que ha enrolat Illa en aquesta campanya després de l'acte a Sant Boi.

L'escenari postelectoral que dibuixen totes les enquestes situa el PSC com a guanyador clar, al voltant dels 40 escons, seguit de Junts, entorn dels 33 diputats, i ERC, per sota dels 30. En l'entrevista a Nació aquest dilluns, Illa descartava una repetició electoral. Aquest divendres, ja no ha estat tan clar: "Un escenari de bloqueig seria dolent".