Illa obre la porta a negociar amb Puigdemont després del 12-M

El candidat del PSC es mostra disposat a arribar a acords "amb tots els espais polítics" excepte amb l'extrema dreta de Vox i Aliança Catalana

Salvador Illa, durant una entrevista recent amb Nació
Salvador Illa, durant una entrevista recent amb Nació | Hugo Fernández Alcaraz
02 de maig del 2024
Actualitzat a les 10:21h

L'única línia vermella de Salvador Illa per formar govern és l'extrema dreta que representen Vox i Aliança Catalana. Amb la resta de forces, s'hi pot parlar. També amb Carles Puigdemont si Junts el designa com a interlocutor en les futures negociacions després del 12-M, segons ha assegurat el candidat del PSC en una entrevista aquest dijous al programa Hoy por hoy

En aquests últims mesos, ha parlat amb Jordi Turull i Albert Batet, però si Junts situa Puigdemont com a interlocutor Illa ha dit que "parlarà amb ell". "M'interessa més el què que el qui", ha afirmat. "Estic disposat a arribar a acords amb tots els espais polítics, excepte amb qui abandera el discurs d'odi", ha remarcat. 

Illa ha recordat que en els darrers anys hi ha hagut acods amb Junts, especialment destacat el de la Diputació de Barcelona. "Haurem de veure quin resultat treu Junts i què vol fer", ha dit el líder socialista. En funció del camí que adoptin, els pactes seran més o menys viables. "Si la prioritat és la independència, serà molt difícil, però hem d'esperar a veure quin camí segueixen", ha dit.

La prioritat d'Illa a l'hora de negociar serà aconseguir un govern "estable", que faci polítiques socialdemòcrates i que posi els serveis públics al capdavant de l'acció governamental. En aquestes tres coordenades, el candidat del PSC, favorit a les eleccions, haurà de triar amb qui s'asseu primer a parlar. 

Si guanya les eleccions, ha assegurat que es presentarà a la investidura. Ara com ara, les aliances són difícils. ERC veu llunyà un suport al PSC, com refermava Pere Aragonès aquest dimecres en una entrevista a Nació. I Junts tampoc prioritza un pacte amb els socialistes, com ha dit més d'una vegada Puigdemont. La darrera, ahir mateix, quan va situar el 12-M com una dicotomia: "O Illa o jo".