Puigdemont torna per fixar el marc de la polarització: «O Illa o nosaltres»

El líder de Junts, que rep el suport de Mas després del de Pujol, recorda la crida convergent a "passar el rasclet" per concentrar vot independentista i minimitza l'aposta per la regeneració de Sánchez

Xavier Trias i Carles Puigdemont en l'acte a Argelers
Xavier Trias i Carles Puigdemont en l'acte a Argelers | Junts
01 de maig del 2024
Actualitzat el 02 de maig a les 8:01h

Carles Puigdemont ha reaparegut aquest dimecres a la campanya de Junts després d'una absència forçada per la mort de la seva mare. I, passat el sotrac provocat per l'amenaça de dimissió de Pedro Sánchez, ha intentat fixar el marc de la campanya. Això, ha dit, va d'ell o de Salvador Illa, intentant així agrupar tot el vot independentista, tant el que es pot veure temptat per noves opcions que preocupen el seu partit, com Alhora i, sobretot, Aliança Catalana, però també de formacions més veteranes i consolidades, com ERC i la CUP.

Puigdemont, que ha tancat el míting a Argelers de la Marenda acompanyat de militants i simpatitzats del partit a la ciutat de Barcelona, ha afirmat que "mai com en aquesta campanya havia passat" que les coses estiguessin tan clares en aquest punt: "Només hi ha dues opcions, la que farà president Illa amb un tripartit i la seva motxilla o la nostra. Va d'això i que ningú no es confongui", ha dit.

En aquesta línia, i després d'haver rebut ja el suport d'Artur Mas ara que el PDECat ja està liquidat i de tenir també al sarró el de Jordi Pujol, Puigdemont ha fet servir una metàfora ben instal·lada a l'imaginari convergent: "Hem de fer aquella vella tècnica que coneixem tan bé molt de nosaltres de passar el rasclet", ha indicat en clara referència la crida que Pujol feia a les seves campanyes. L'espai de Junts fa mesos que torna a reivindicar, en els seus discursos però també en l'agenda programàtica, l'herència convergent de forma desacomplexada. Un record del que se'n separaven dirigents com Laura Borràs o Aurora Madaula, ara relegades a un segon pla.

Puigdemont ha afirmat que el vot a Illa "és al PSOE i a Pedro Sánchez" i ha recordat que el candidat del PSC va arribar a dir que el 155 s'havia aplicat "massa tard". Així, ha confrontat també la idea d'estabilitat que mira de projectar Illa. "Si volen parlar d'estabilitat després del numeret de Pedro Sánchez, una farsa només per raons electoralistes", s'ha exclamat. 

El cap de llista de Junts ha insistit en el missatge que a Madrid només els fa por un govern liderat pel seu partit, "com els fan por els set escons de Míriam Nogueras". Pel que fa a les propostes de "regeneració" dels poders espanyols que promet posar en marxa el PSOE ha afirmat que no podran ser "estructurals" perquè, ha recordat, les grans reformes, com ara la de la Constitució requereixen majories de dos terços o tres cinquenes parts i, per tant, el concurs del PP. I el PSOE i els populars només es parlen, segons ell, "per decidir qui presidirà la Generalitat". De fet, ha acusat els socialistes de ser directament corresponsables de l'Operació Catalunya fent referència directa a José Zaragoza, dirigent del PSC i diputat al Congrés que hauria estat implicat en les gravacions de la Camarga.

A Puigdemont l'ha precedit el seu excap de gabinet i regidor a Barcelona, Josep Rius, que també va les llistes al Parlament. Ha estat crític amb Colau i Collboni i ha afirmat que Sánchez "juga brut" i que ho fa amb eines com el CIS o TVE, "i nosaltres ens contraposem a això". Junts ha posat en marxa la maniobra per concentrar el vot independentista per bescantar les opcions de la resta de formació d'aquest àmbit. Ha pres la paraula també el veterà Xavier Trias criticant la "presa de pèl" de Sánchez, tornen Pujol, Mas i CDC i també la idea del "pal de paller" que només serà possible si es "passa el rasclet" el dia 12.