Puigdemont tanca la porta a una entesa amb el PSC: «No pactarem amb Salvador Illa»

El candidat de Junts assegura que el futur de Pedro Sánchez quedarà compromès si els socialistes arriben a acords amb el PP després del 12-M; garanteix que serà cap de cartell si hi ha repetició electoral i avança que faria campanya des de Catalunya

Carles Puigdemont, en la roda de premsa de l'ACN a Argelers.
Carles Puigdemont, en la roda de premsa de l'ACN a Argelers. | ACN
02 de maig del 2024
Actualitzat a les 15:57h

"No pactarem amb Salvador Illa". Aquest és el missatge que ha llançat aquest dijous Carles Puigdemont, candidat de Junts, en la roda de premsa organitzada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN) a Argelers. Després que el cap de files del PSC hagi obert la porta a negociar amb ell després del 12-M, Puigdemont ha assenyalat que "no sabia res" de la proposta, i ha indicat que l'última vegada que els va dir que estiguessin tranquils els socialistes van fer alcalde Jaume Collboni amb el suport dels comuns i del PP. Pel que fa als pactes, ha remarcat que "cap vot" seu farà president Illa, i ha donat per fer que, en cas de governar el PSC, serà gràcies "a les esquerres catalanes i espanyoles". També ha advertit que, en cas que els socialistes pactin amb els populars a Catalunya després dels comicis, la legislatura espanyola no podrà tenir continuïtat.

"Vull liderar un Govern independentista, i no contemplo cap acord amb cap força que no estigui compromesa amb la independència de Catalunya", ha remarcat Puigdemont, que ha apuntat que sense majoria independentista ell té més opcions de ser president que no pas Illa. Sobre Aliança Catalana, ha dit que no pensa "reiterar" la seva posició al respecte -ja ha dit que no hi negociarà- perquè no es faci el "caldo gros" sobre un grup que ara mateix és extraparlamentari. Preguntat sobre el full de ruta independentista, ha posat de manifest la necessitat de "refer la unitat". En una entrevista a Naciója va indicar que calia preparar el país per la "unilateralitat" mentre es negocia sobre el conflicte amb el PSOE.

Què hauria de passar perquè no es repetissin les eleccions? "Seria una mala notícia per a la ciutadania i per la democràcia. Amb els resultats que els ciutadans ens donin, tenim l'obligació i la responsabilitat de posar-nos d'acord", ha remarcat el candidat de Junts, que ha demanat treballar per un Govern que tingui "fortalesa". "No contemplo un escenari de repetició", ha reiterat. Davant les preguntes d'Iu Forn, director de l'ACN, ha indicat que cal "lideratge clar" per "governar bé" i tenir "capacitat de represa". "Per nosaltres no quedarà. Si veiem com s'ha governat el país amb un grup parlamentari de 33 diputats, som capaços d'eixamplar aquesta majoria en una situació d'emergència nacional", ha dit.

Sobre el seu futur, el dirigent independentista ja ha dit que no farà de cap de l'oposició, governi qui governi. "Tothom pot entendre que, després de sis anys i mig defensant la presidència de la Generalitat a un cost molt alt, jo mateix no entendria que acabés ocupant un escó per l'escó. La gent ho entendrà", ha apuntat el candidat de Junts. Segons les enquestes, però, la pujada del seu partit ha obligat el PSOE a "treure el Sant Cristo gros", en referència a la continuïtat de Pedro Sánchez. "Això evidencia que el candidat real no és Illa, sinó Sánchez", ha ressaltat el cap de files de Junts, centrat aquests dies en polaritzar la campanya per confrontar amb els socialistes. Si hi ha repetició, serà cap de cartell des de Catalunya, en "igualtat de condicions", perquè en aquell moment ja seria al país -diu- per l'entrada en vigor de la llei d'amnistia.

Puigdemont, que no s'ha estat de reivindicar el llegat convergent -una de les novetats d'aquesta campanya, perquè durant etapes prolongades Junts ha evitat reivindicar el passat del seu espai polític-, ha retret a Pere Aragonès que parli de les retallades pressupostàries de l'etapa de CiU. "Aquesta cançó ja comença a ser la cançó de l'enfadós. Fa molts anys que van dir que havien acabat de revertir les retallades. I el seu autor material va ser padrí de la presentació del candidat d'ERC a les eleccions", ha remarcat el candidat de Junts, en referència al fet que l'exconseller Andreu Mas-Colell, titular d'Economia amb Artur Mas, fes costat a Aragonès just abans que arrenqués la campanya.

Pel que fa al desenvolupament de la campanya, Puigdemont ha insistit en la idea que es venia "de molt enrere" en les expectatives. "Estem contentíssims perquè la tendència és a l'alça. Estem en condicions de disputar la victòria a les enquestes al PSC. Som els únics dins de l'independentisme que podem guanyar", ha ressaltat. En un context de "distanciament, desgana i desmobilització" de la política, el candidat ha assenyalat que Junts està "mobilitzant". "Si mobilitzem, guanyem. Estem fent una campanya de mobilització, i el balanç és enormement positiu", ha remarcat l'expresident de la Generalitat, que està fent tots els mítings des d'un pavelló d'Argelers.