Puigdemont afronta més alliberat el seu primer debat de política general

El president de la Generalitat, després de l'aposta personal del referèndum, vol imprimir segell personal al procés i vincular-lo a les polítiques socials | Consulta vinculant, pressupostos i fiscalitat marcaran un debat amb Junts pel Sí, la CUP i CSQEP al punt de mira

Carles Puigdemont, al costat d'Artur Mas, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont, al costat d'Artur Mas, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
04 d'octubre de 2016
Actualitzat: 16 d'octubre, 15:43h
Carles Puigdemont ha acudit sense corbata a la primera reunió del Govern celebrada després de rebre la confiança del Parlament. Aquest dimecres se la tornarà a posar per afrontar el seu debut com a president en un debat de política general "descafeïnat", segons asseguren diverses veus de l'executiu. Quan Puigdemont s'acosti al faristol només farà sis dies que la CUP va decidir atorgar la confiança al dirigent nacionalista per anar cap al referèndum i culminar la legislatura.

"Allà ja vam fer la part èpica, i demà toca balanç de gestió", manté l'entorn presidencial, que avança que es destacarà el "contingut social" de la legislatura. Una manera de seduir els anticapitalistes, però també Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), amb qui Puigdemont vol tenir gestos per sumar-los al full de ruta a través del referèndum.

El lideratge del president ha entrat en una nova fase des de la setmana passada. "Allò sí que va ser un autèntic debat d'investidura", mantenen des del seu entorn. El discurs que va adreçar a la cambra el 10 de gener -dia de la seva elecció- partia fonamentalment de les bases pautades per Mas, amb qui el va treballar colze a colze aquell mateix matí. Ara, però, s'ha anat fent el càrrec -i el full de ruta- més a mida.

"Ningú dubta que mana ell", sosté una veu consultada. Fins al punt que, en les converses per reformular el camí de la culminació del procés, s'ha pactat dins del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) que s'aturin al màxim les discrepàncies. No falten dirigents que fan servir el concepte "emancipació" per descriure la situació.

Segell personal

Dirigents consultats assenyalen que la idea d'apostar pel referèndum va començar "fa molts mesos", i que ha tingut dues fases. La primera va estar basada en el progressiu convenciment de Puigdemont sobre aquesta iniciativa. Un cop ho tenia clar, va començar a ordir una estratègia per convèncer els qui, dins i fora del seu partit, en renegaven. "Fer aquesta aposta el legitima, però també li posa ben alt el barem de l'exigència", manté una veu de Junts pel Sí.

A banda de vèncer reticències entre els seus propis companys de partit, també ho va haver de fer al Govern i al grup parlamentari de Junts pel Sí. Un integrant de la coalició assegura que, quan es va començar a parlar del referèndum unilateral d'independència (RUI), Lluís Llach ràpidament s'hi va posar en contra. S'hi va sumar Germà Bel, també independent. Ara, però, el missatge "o referèndum o referèndum" apareix en tots els argumentaris de Junts pel Sí.

La CUP i el calendari

La relació amb la CUP, segons fonts consultades, ha "millorat" gràcies als contactes mantinguts amb Puigdemont durant l'estiu, un altre segell que ha imprès Puigdemont des que és  Palau. Tot i que els portaveus oficials mantenen que la qüestió de confiança "no s'ha negociat", altres veus indiquen que no ha estat precisament així, i citen com a exemple la inclusió del referèndum vinculant en el full de ruta. "En aquest debat de política general caldrà anar transaccionant coses amb ells", asseguren fonts governamentals referint-se al mecanisme per culminar el procés -la CUP vol fer la consulta el juliol del 2017, no al setembre- i als pressupostos de la Generalitat.

Aquestes transaccions amb els anticapitalistes, segons assenyalen a l'executiu, "seguiran el calendari del Govern". Això vol dir que Puigdemont es mantindrà ferm en la seva voluntat de celebrar el referèndum a finals de setembre, dos anys després de les eleccions plebiscitàries. Això passa per aprovar les lleis de desconnexió cap al juliol, de manera que la consulta ja se celebri sota el paraigües exclusivament català. La idea és convocar-la a través del Parlament, de manera que caldria desenvolupar una norma específica durant els propers mesos per regular-la.

Menys temperatura que a la primavera

L'executiu confia que la sintonia de la setmana passada amb la CUP -especialment en clau de full de ruta- es mantingui. "No ha saltat cap senyal d'alarma", mantenen des de l'executiu. Puigdemont va ser taxatiu la setmana passada quan va assegurar en seu parlamentària que no calia donar-li la confiança si després es tombaven els pressupostos, de manera que és optimista sobre la seva aprovació. O, si més no, sobre la seva tramitació.

Aquest cop, el projecte de pressupostos s'està desenvolupant més en silenci que no pas a la primavera, quan el debat es va instal·lar en l'IRPF. CDC -encara s'anomenava així- acusava ERC d'esbombar estudis interns per apujar els trams a les rendes altes sense haver-los consensuat dins del Govern, i Puigdemont i Oriol Junqueras van haver de treure els extintors per evitar una crisi major. "Aquest cop no serà així", pronostica una font governamental.

La batalla de la fiscalitat

Malgrat això, els dirigents de l'antiga Convergència estan activats per reclamar que no s'apugin els impostos a Catalunya. Ho ha advertit aquest matí Artur Mas, que ha negat que la construcció d'estructures d'estat impliqui una pujada impositiva. La portaveu Neus Munté, taxativa, ha apuntat que els comptes no retocaran la fiscalitat. Just el contrari del que demana la CUP. "Si volen tractar-ho, que els deixin tramitar", repeteixen al PDECat. A partir de demà s'escatirà el clima pressupostari exacte entre les dues formacions independentistes que tenen majoria al Parlament.