Quina roba i símbols no es poden portar per anar a votar?

La llei electoral no permet portar samarretes amb logos o sigles dels partits, però la JEC també ha prohibit simbologia independentista, espanyola o sobre la corona

Un col·legi de Manlleu durant les eleccions catalanes del 2019
Un col·legi de Manlleu durant les eleccions catalanes del 2019 | Adrià Costa
Redacció
07 de maig del 2024

N'hi ha que prefereixen anar molt ben vestits. La majoria opten per anar-hi amb una vestimenta habitual de cap de setmana. I en algunes ocasions altres han anat amb el banyador posat per marxar a la platja. Emetre el vot no té cap codi de vestimenta, però compte, perquè la llei sí que estableix algunes prohibicions.

L'article 93 de la llei electoral, que és la que regula el procés de les votacions, també marca quins símbols no poden ser presents als col·legis. Amb això, les autoritats electorals han prohibit que es mostrin diversos missatges i símbols en els col·legis electorals, sigui per part dels votants o dels interventors i apoderats.

Propaganda electoral

"Ni en els locals de les seccions ni als voltants dels mateixos es podrà realitzar propaganda electoral de cap gènere". Aquesta és la primera prohibició sobre quins elements poden haver-hi als centres de votacions. Cal recordar que divendres es tanca la campanya electoral i que durant el dissabte, la jornada de reflexió, ja no es pot demanar el vot.

Per altra banda, la llei marca que "tampoc podran formar-se grups susceptibles d'entorpir, de qualsevol manera, l'accés als locals, ni s'admetrà la presència en les proximitats de qui pugui dificultar o coaccionar el lliure exercici del dret de vot. El president de la Mesa perdrà mesures convenients al respecte".

Samarretes amb sigles o logos dels partits

Un altre element que està prohibit als col·legis electorals són les samarretes amb logos o sigles d'alguna formació. Hi ha precedents en què la Junta Electoral Central (JEC) ja ha actuat en aquest sentit, afectant tant els apoderats o interventors com als votants.

Per exemple, a l'Aragó el 2015 ja es va prohibir portar "una samarreta amb una estampació de logo o sigles del partit". Un any després, Podem va preguntar si els seus apoderats podien portar camisetes identificatives de la formació, però tampoc es va permetre. Fins i tot el 2017 es va prohibir portar llaços grocs com a interventors gràcies a una consulta del PSC.

Ni banderes espanyoles ni estelades

Per altra banda, hi ha altres símbols allunyats dels partits que tampoc poden portar els apoderats i interventors dels partits. A les municipals del 2023, la JEC va prohibir als representants de Vox "portar símbols que reprodueixen la bandera o l'escut d'Espanya, o denominacions o símbols que facin referència a la corona".

 En la mateixa línia, el 2017 la JEC va prohibir tant a apoderats com a votants "portar camisetes o roba que continguin l'estampació d'estelades". D'igual manera, passa en cada procés electoral, també es demana retirar les banderes independentistes d'edificis públics.