Rajoy pacta amb PSOE i Cs mantenir el 155

El president espanyol acorda bloquejar el nomenament dels consellers de Torra

El president espanyol, Mariano Rajoy, amb Pedro Sánchez a la Moncloa
El president espanyol, Mariano Rajoy, amb Pedro Sánchez a la Moncloa | Flickr PSOE
20 de maig del 2018
Actualitzat a les 22:48h
Mariano Rajoy ha acordat amb els socis del 155, PSOE i Cs, allargar la intervenció a Catalunya bloquejant la publicació del nomenament dels consellers de Quim Torra després de conèixer aquest dissabte que entre la llista hi figuraven dirigents empresonats o a l'exili. L'executiu espanyol ha notificat la decisió a la Generalitat amb una carta en què ha informat que està estudiant la viabilitat del nomenament de l'executiu. 

Ahir Rajoy va trucar els seus aliats, segons ha avançat la Cadena SER, per pactar no aixecar el 155. Una decisió que suposa un canvi de criteri després que aquesta mateixa setmana la Moncloa tanqués un pacte amb el líder dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, conforme retiraria la intervenció amb la constitució de l'executiu català i mantindria una posició "vigilant". Amb el veto al nou govern, l'article 155 es manté vigent fins que hi hagi presa de possessió d'un executiu. 

La decisió de Rajoy ja ha estat qüestionada per experts en Dret, que asseguren que la publicació dels nomenaments és un acte reglat i que el govern espanyol només pot impugnar-los un cop s'hagi fet efectiva la publicació. Els més contundents han estat els consellers empresonats Josep Rull i Jordi Turull, que han acusat el govern espanyol de prevaricar.