Romeva, a la Nit Irla: «Reconèixer el coneixement és un acte de supervivència»

La fundació vinculada a ERC fa la tradicional entrega de guardons: aquest any, a la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, a la biòloga Marta Estrada, a Publicacions de l'Abadia de Montserrat i al comediant Joan Font

El president de la Fundació Irla, aquest dijous a l'Ateneu Barcelonès.
El president de la Fundació Irla, aquest dijous a l'Ateneu Barcelonès. | Marc Puig / ERC
20 de juny del 2024
Actualitzat a les 21:06h

"Reconèixer el coneixement no és només un deure, és un acte de supervivència". El missatge l'ha llançat aquest dijous el president de la Fundació Irla, l'exconseller Raül Romeva, que ha viscut la seva primera Nit Irla -el vespre en què la fundació vinculada a ERC fa entrega de premis per reconèixer personalitats i entitats- com a president, d'ençà que es va posar al capdavant de la fundació, prenent el relleu de Joan Manuel Tresserras.

En una breu intervenció, Romeva ha advertit que en els moments actuals existeix una tendència a "menystenir el coneixement", que la "ignorància ven", i que davant d'això cal fer valdre el coneixement, que permet "créixer" i ser millors persones. "Les combinacions que plantegem no són ideals abstractes, són l'essència del que és el republicanisme: combinar seny i revolta, institucions i carrer, lluita i reflexió", ha afegit.

Tresserras, que ha estat president de la fundació en els últims vuit anys, ha apuntat la "preocupació" -sempre present a l'Irla- per la "reputació de la política", i més en el context actual de forces creixents que fomenten l'antipolítica. "Vivim uns temps difícils en què la reputació de la política pateix molt", ha reflexionat. En aquest sentit, ha plantejat recuperar la bona salut de la política des del republicanisme. "La tasca de la Fundació és intentar treballar per reconstruir aquesta reputació de la política des del nostre espai propi: la tradició republicana", ha reblat. 

La Nit Irla d'enguany s'ha celebrat a l'Ateneu Barcelonès. Hi han assistit dirigents d'ERC com la vicepresidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà, i els consellers Joan Ignasi Elena i Carles Campuzano. També la vicepresidenta del Parlament, Raquel Sans, i dirigents com Marta Vilalta. En canvi, no hi ha assistit l'expresident del partit, Oriol Junqueras, que habitualment havia participat de la nit dels guardons de la fundació.

 El Memorial Francesc Macià, que distingeix persones i entitats que hagin destacat per la seva acció en favor de la llengua, la cultura o la nació catalanes, s’ha atorgat, en la modalitat individual, a Joan Font i Pujol per la seva contribució com a actor, fundador i director de la companyia Comediants, que ha vinculat les arts escèniques amb la cultura popular i la identitat catalana com un element significatiu en l’imaginari de la ciutadania.

En la categoria col·lectiva, el jurat ha mencionat Publicacions de l’Abadia de Montserrat per la seva continuada tasca editorial que ha permès produir un catàleg de més de 3.000 títols en història, literatura, llengua i cultura catalanes, i una de les revistes més emblemàtiques en català com ho és Serra d’Or.

Amb motiu de la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), enguany el Memorial Lluís Companys reconeix les iniciatives i bones pràctiques en ciència oceànica i millora de la salut dels fons marins. Sota aquesta premissa, el jurat ha volgut reconèixer la trajectòria de Marta Estrada Miyares com a oceanògrafa, centrada especialment en l’estudi sobre la distribució i dinàmica de les comunitats del fitoplàncton en els ecosistemes marins, així com les seves interaccions amb els factors físics i biològics.

En la modalitat col·lectiva, s’ha premiat la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors per la seva tasca a l’hora recuperar els ecosistemes dels fons marins, així com de les poblacions de les espècies principals de les pesqueries catalanes.