Què en sabem de les ajudes a la pesca que ha promès el govern espanyol?

El ministre Planas es felicita del pacte segellat a Europa i avança que ara s'obriran converses entre la Comissió, les comunitats i el sector per aterrar en què es concreta el suport econòmic

Pescadors treballant a la costa de Barcelona
Pescadors treballant a la costa de Barcelona | Hugo Fernández Alcaraz
11 de desembre de 2024, 12:57

Aquest mateix dimecres, només unes hores després de fer-se públic l'acord a la Unió Europea (UE) per desencallar la situació dels pescadors d'arrossegament al Mediterrani, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha afirmat que el govern espanyol ha marxat "satisfet" de les converses. El resultat és que els pescadors podran sortir els mateixos dies. Ara bé, amb mesures sostenibles. D'aquesta manera, la Comissió Europea (CE) ha considerat que l'acord per al 2025 permetrà mantenir l'activitat al sector i alhora garantir la qualitat dels estocs.

La proposta de la CE era inacceptable, han comès un error fent una proposta de caràcter tan radical, i així li he transmès al comissari de Pesca. Tots hem de treure conclusions d’aquesta negociació i fer una reflexió de fons”, ha afegit Planas. “Des del punt de vista de la sostenibilitat, han fet esforços absolutament formidables en els últims 15 anys. La pesca que es practica avui no té res a veure amb la que es practicava fa dues dècades”, ha assenyalat el ministre.

No obstant això, en les mateixes declaracions, fetes en roda de premsa, també ha reconegut que aquestes 12 mesures compensatòries -que inclouen un canvi de les portes que s'usen en les xarxes d'arrossegament i factors com que una embarcació estigui afectada per un període de veda- són "complicades". Precisament per això, ha promès donar suport econòmic al sector. “Ho hem parlat amb la CE i buscarem mecanismes de suport públic per fer el més viable possible la implementació”. Malgrat això, quina és la lletra petita de la promesa? Què en sabem i què no? Ho repassem a continuació.

Fons europeus amb cobertura "total o parcial"

Segons el titular de Pesca de l'executiu estatal, les ajudes, si acaben materialitzant-se, sortiran de fons europeus. El següent pas després de segellar el pacte europeu al Mediterrani és que s'obriran uns dies de contactes i negociació entre la mateixa Comissió, les cinc comunitats autònomes espanyoles afectades -entre les quals es troba Catalunya- i els pescadors. El finançament, a més a més, pot ser total o parcial perquè al sector li sigui més fàcil treballar dins del nou marc regulador tècnic establert.

El fet que finalment s'articulin els fons europeus pot ser essencial per a la supervivència del sector. I és que a casa nostra, les persones que es dediquen a la pesca acostumen a fregar l'edat de jubilació, per la qual cosa a molts d'ells no els hi sortiria a compte adaptar les embarcacions, entre altres mesures, per poder sortir a la mar i continuar amb la feina en cas que no arribin les ajudes. Aquest és un dels punts claus que haurà de fer servir la Moncloa per continuar collant en les converses.