Sánchez dona per culminat el retrobament: «Catalunya estima Espanya»

El president del govern espanyol situa els socialistes com els garants de la convivència després de la victòria el 12-M i treu pit de l'estratègia seguida per desactivar l'independentisme: "Teníem raó"

Pedro Sánchez i Salvador Illa, aquest dissabte a Barcelona per celebrar la victòria del PSC el 12-M
Pedro Sánchez i Salvador Illa, aquest dissabte a Barcelona per celebrar la victòria del PSC el 12-M | PSC
18 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:33h

Del 12 de maig al 9 de juny. El PSOE vol aprofitar la victòria a les eleccions catalanes per guanyar també les europees. Pedro Sánchez i la cap de llista al Parlament Europeu, Teresa Ribera, han desembarcat aquest dissabte a Barcelona per enviar un doble missatge: mobilitzar les bases per votar a Europa -la campanya comença dijous- i refermar el suport a Salvador Illa per ser el proper president de la Generalitat. Després de la victòria, Sánchez i els socialistes donen per culminat el "retrobament": "La ciutadania ha dit que Catalunya estima Espanya".

La plana major del PSOE -amb els ministres Félix Bolaños, María Jesús MonteroPilar Alegría, i el portaveu socialista al Congrés, Patxi López- i del PSC han assistit al Palau de Congressos de Catalunya, amb unes 1.500 persones de públic, per celebrar la victòria el 12-M i donar el tret de sortida a la campanya de les europees. Sánchez ha celebrat els bons resultats socialistes i ha reivindicat l'èxit de la seva estratègia amb l'independentisme. "Teníem raó; amb aquesta Espanya, Catalunya no vol marxar i vol ser un actor protagonista", ha refermat.

El líder del PSOE, en la mateixa línia que Salvador Illa, han situat els socialistes com els garants de la convivència i han tret pit de l'èxit d'haver desactivat l'independentisme, que ha perdut la majoria absoluta després de més d'una dècada. "Espanya es trenca? Després del 12-M, Espanya és més pròspera i està més unida que quan governa el PP", ha assenyalat Sánchez. I això s'explica pels resultats a Catalunya, que els socialistes entenen que reforça la convivència entre catalans i deixa enrere el procés.

L'última passa és aconseguir els suports necessaris per guanyar la presidència, que no serà senzill. Sánchez no ha fet cap referència a la investidura, el missatge el va donar ahir, però sí ha recordat que van ser dos presidents de dretes -Mariano Rajoy i Carles Puigdemont- els que van "trencar" la societat catalana i espanyola, i ha assegurat que seran dos presidents socialistes els que faran que Catalunya "avanci en convivència i justícia social". "Seràs un gran president, Salvador", ha dit Sánchez. Amb Illa a la Generalitat, es podrà completar el "tres en ratlla" que ha verbalitzat Jaume Collboni en l'obertura de l'acte.

Al seu torn, el candidat a la presidència de la Generalitat ha dit que Catalunya ha votat "per la convivència" i per deixar enrere el conflicte, i ha donat les gràcies al PSOE per no "abandonar" el PSC en els moments més complicats del procés i per entendre decisions com els indults o l'amnistia. "Catalunya ha dit que vol seguir compromesa amb l'Espanya plural i diversa", ha reblat.

Les negociacions seran llargues

Les negociacions tot just comencen i no hi haurà avenços significatius fins després de les europees. El PSC es veu amb opcions d'aconseguir la investidura i donarà temps als partits per "digerir" els resultats del 12-M abans d'entrar a fons a negociar. ERC ja ha matisat la seva posició: de desentendre's de qualsevol negociació, ha acordat traslladar a la militància un eventual acord. En plena crisi interna, les converses les pilotarà la secretària general, Marta Rovira, que plegarà el 30 de novembre, després del congrés del partit.

Enterrada la via Puigdemont -a la Moncloa opten obviar la proposta de l'expresident-, les úniques opcions passen per un Govern liderat per Illa, que haurà de fer cessions. La preferència del PSC és un Govern en solitari i amb suports externs, però abans necessitarà una majoria absoluta o simple per guanyar la investidura. Les opcions passen pels vots d'ERC i els comuns, o bé pels vots de Junts, que ja ha descartat aquesta opció. Una tercera opció aritmèticament possible però complexa seria una entesa amb els comuns i el PP, i l'abstenció de Vox.

La primera data al calendari és el 10 de juny, quan s'ha de constituir el Parlament. La mesa donarà pistes dels possibles pactes. El PSC ho veu com una manera de buscar simpaties entre els partits als quals demanarà el vot per Illa, però ara com ara no es planteja cedir la presidència. Després, la sessió d'investidura serà a finals de juny i si cap candidat obté els suports necessaris, es podrà tornar a intentar fins a finals d'agost, abans que el país s'aboqui a noves eleccions, que serien a l'octubre.

Alerta per al 9-J: "Volen destruir Europa des de dins"

El PSOE vol aprofitar la bona inèrcia del 12-M per fer un bon paper també a les europees. Un dels noms propis de la jornada ha estat la cap de llista del PSOE al Parlament Europeu i vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, que ha fet una crida a aconseguir el "quatre en ratlla" de victòries socialistes: Barcelona, Catalunya, Espanya i Europa. En unes eleccions que sovint es consideren poc importants, els socialistes han fet una crida a la mobilització: "Ens hi juguem molt".

Ribera ha fet una crida a votar per defensar els valors i la construcció europea davant l'extrema dreta, que l'ataca frontalment en tots els eixos clau. "Molt de compte", ha avisat, tot recordant que aquest dissabte celebren un gran acte a Madrid amb participació del president argentí i ultra, Javier Milei. "Volen destruir Europa des de dins", ha alertat. La candidata ha defensat que cal "ampliar la bombolla" de drets i democràcia d'Europa i ha fet una crida a "cuidar" el projecte europeu.

També els missatges de Sánchez i Illa han anat en aquesta línia i han atiat la por a l'extrema dreta. "Mireu què passa a Madrid", ha avisat el líder del PSC, que ha assegurat que els espanyols no volen "ni odi, ni divisió ni discriminació", sinó "convivència". Sánchez ha estat més contundent, i davant la trobada de la "internacional ultradretana" ha assegurat que tal com van guanyar a les eleccions espanyoles, també els derrotaran a Europa.