ERC consultarà a les bases una eventual investidura

L'executiva republicana també acorda que l'encara secretària general, Marta Rovira, coordini les negociacions per a la constitució del Parlament

Rovira, en imatge d'arxiu
Rovira, en imatge d'arxiu | ACN
17 de maig del 2024
Actualitzat a les 20:33h

L'Executiva Nacional d'ERC ha acordat aquesta tarda sotmetre a la militància a través d'una consulta electrònica el posicionament que tindrà el partit sobre una eventual investidura del futur president de la Generalitat. També s'ha decidit que la secretària general dels republicans, Marta Rovira, que fa sis anys que és a Ginebra (Suïssa), coordini les negociacions per a la constitució del Parlament, com a màxim el 10 de juny, així com les que es produeixin posteriorment. De moment, es preveu que el diàleg sigui llarg, ja que es pot estendre fins al 25 d'agost.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ja va anunciar que després de les eleccions europees del 9 de juny renunciarà al càrrec per preparar-se a la reelecció al congrés de finals de novembre. Precisament per això, era previsible que fos Rovira la figura encarregada de pilotar les converses, que arribaran en un moment en què el país es troba immers en una "difícil cruïlla política" després dels "complexos" resultats del 12-M, tal com han valorat els mateixos republicans a través d'un comunicat.

La consulta a les bases es donarà, arribat el cas, al final del procés de diàleg. És a dir, primer ERC negociarà amb els diferents partits i després, si s'arriba a un pacte, serà sotmès a votació entre la militància. Fins al moment, la posició de la formació ha estat situar-se a l'oposició i assenyalar PSC i Junts com els que s'han de posar d'acord. No obstant això, l'aritmètica del 12-M dona a ERC la clau de la governabilitat i el partit haurà de decidir si l'utilitza. En cas de no fer-ho, podria contribuir al bloqueig i a una repetició de les eleccions a l'octubre sense tenir candidat. Junqueras podria continuar inhabilitat perquè és possible que l'amnistia encara no estigui en vigor.   

Tant el candidat del PSC, Salvador Illa, com el de Junts, Carles Puigdemont, han anunciat que es volen presentar a la investidura per ser presidents. Serà la militància republicana qui decideixi si facilita la investidura d'Illa. La de Puigdemont es preveu més complicada perquè a banda dels vots afirmatius d'ERC i CUP també seria necessària l'abstenció del PSC, que ho ha descartat rotundament. En aquest sentit, serà el pròxim president o presidenta del Parlament qui decideixi, escoltant els diferents grups parlamentaris, el candidat que té més suports pet sotmetre's a la investidura.

Ara, però, ERC ha ressaltat que on volen posar el focus i centrar "tots els esforços" és en els comicis a Europa. Aquesta intenció, han expressat, es començarà a fer efectiva a partir del dijous que ve amb l'objectiu d'obtenir el millor resultat possible. La decisió arriba, també, després que el president de la Generalitat en funcions,Pere Aragonès, anunciés que deixa la primera línia política. A més a més, Rovira va avançar que no es presentarà a la reelecció com a secretària general al Congrés, i el viceconseller d'Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià, deixarà la política institucional quan es formi el nou executiu.

Ara, dins d'ERC s'han generat dos corrents: una que advoca per la renovació dels lideratges, encapçalada per Rovira i Aragonès, i una altra a favor que Junqueras continuï al capdavant de la formació republicana. En aquest escenari, les discrepàncies no són polítiques, sinó personals.