Sánchez es protegeix del «soroll» del PP pel cas Koldo amb més polítiques d'habitatge

El president del govern espanyol acusa els populars d'"enverinar" el debat públic per amagar la manca de projecte i anuncia 200 milions per facilitar l'accés dels joves al lloguer i un nou reglament contra el lloguer de temporada

Pedro Sánchez, aquest dilluns en la inauguració del World in progress Barcelona"
Pedro Sánchez, aquest dilluns en la inauguració del World in progress Barcelona" | Hugo Fernández
14 d'octubre de 2024, 12:33
Actualitzat: 16:41h

Davant les querelles, polítiques concretes. Aquesta ha estat la resposta de Pedro Sánchez davant del "soroll" del PP en ple escàndol pel cas Koldo, que en els darrers dies ha situat l'exministre José Luis Ábalos a l'ull de l'huracà. A les portes d'una imputació que es preveu imminent, els populars volen aprofitar-ho per desgastar el govern espanyol i la rèplica de Sánchez ha estat més polítiques d'habitatge. De fet, el president del govern espanyol ha situat aquesta carpeta com "una prioritat absoluta", en sintonia amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, com va quedar clar al darrer debat de política general al Parlament. 

En la inauguració de les jornades World in progress Barcelona, organitzades pel Grupo Prisa, Sánchez ha evitat el retret frontal al PP, però se li ha entès tot. El president espanyol ha acusat el partit d'Alberto Núñez Feijóo d'utilitzar la "desinformació" i "enverinar el debat públic" davant l'absència d'un projecte polític. "Quan no hi ha res a oferir, el soroll i la polarització és l'únic que queda", ha constatat. I davant d'això, la seva resposta ha estat treure pit de l'obra de govern i fer-se seves les demandes que ara són centrals, cap de més important que la resposta a la crisi d'habitatge després d'un cap de setmana amb manifestacions a les principals ciutats de l'Estat. 

De fet, Sánchez ha assegurat que el govern espanyol ha "escoltat" el clam dels carrers de Madrid i Barcelona, que reclamen habitatges dignes i assequibles. "La situació és difícil", ha admès el president espanyol, que ha aprofitat el fòrum per anunciar el repartiment de 200 milions d'euros per facilitar el lloguer dels joves i el compromís de desplegar un nou reglament per "combatre el frau en el lloguer turístic i de temporada". "Si no reaccionem amb contundència, la societat acabarà dividida en dues classes: propietaris rics i llogaters pobres", ha  assenyalat, i ha fet una crida a totes les comunitats autònomes a desplegar la llei d'habitatge, que ha definit com "una bona llei".

El líder del PSOE ha destacat les polítiques fetes des del govern espanyol per mirar de resoldre aquesta crisi, que s'accentua en les grans ciutats i singularment a Barcelona. En aquesta línia, i malgrat l'hostilitat en algunes comunitats governades pel PP, Sánchez ha dit que la llei d'habitatge "funciona allà on s'aplica". De fet, les dades de l'Incasòl, fetes públiques pel Govern ara fa uns dies, apunten que en les zones regulades ha baixat el preu del lloguer. Hi ha una altra derivada, que és la fuga de contractes habituals cap al lloguer de temporada, que encara no està regulat. El Parlament, tot just la setmana passada, va reclamar regular aquesta qüestió i des del Govern veuen viable que hi hagi una solució abans d'acabar l'any. 

La sintonia entre Moncloa i Generalitat és total, també pel que fa a l'habitatge. En la seva intervenció, Sánchez ha beneït la resposta d'Illa al problema de l'habitatge, que es resumeix en regulació dels lloguers i més construcció d'habitatge públic. El president va anunciar al Parlament la construcció de 50.000 pisos fins a 2030, amb partides pressupostàries anuals de 1.100 milions d'euros, fins als 4.400 milions en aquesta legislatura. "Aquesta via és la bona", ha dit Sánchez, que ha recordat que el govern espanyol en els darrers anys ha "multiplicat per vuit" la inversió en habitatge, fins als 20.400 milions d'euros

Pedro Sánchez, Salvador Illa i Jaume Collboni han arribat junts a les jornades, exhibició del múscul institucional socialista. Tots tres han intervingut, i Collboni també ha posat al centre la qüestió de l'habitatge. En la darrera dècada, ha dit, el preu del lloguer a Barcelona ha pujat un 70%, que es tradueix en una "expulsió" dels veïns, especialment dels joves, que han d'abandonar la ciutat per manca d'oferta. L'alcalde ha dit que la regulació dels lloguers "funciona" i que s'han pres mesures per prohibir els pisos turístics. I ha llançat una advertència: si no hi ha resposta, la qüestió de l'habitatge serà una amenaça cap a la "legitimitat" del sistema.

I en un context en què la qüestió de l'habitatge és central, i que Sánchez pot veure's erosionat per l'escàndol per la compra de mascaretes, el president espanyol aprofundeix en les polítiques públiques per generar creixement i reduir desigualtats, i es referma en acabar la legislatura. "Res ens apartarà d'aquest camí i el 2027 Espanya serà un país millor, més pròsper i avançat, i unit socialment i territorialment", ha reblat. 

Montero promet contundència contra la corrupció

Si Sánchez ha fet propostes en resposta a l'escàndol del cas Koldo, la vicepresidenta del govern espanyol, María Jesús Montero, ha promès contundència davant dels casos de corrupció. En el mateix fòrum, Montero ha dit que la democràcia ha presentat batalla per l'"exemplaritat". "Els casos de corrupció i els abusos de poder no poden tenir cabuda en una democràcia", ha assegurat, i ha deixat clar que l'executiu té "recursos i mitjans" per aturar aquestes "situacions lamentables". "Hem reforçat els mecanismes de lluita contra la corrupció i hem estat estrictes en l'aplicació d'un llistó ètic molt exigent", ha afirmat.

Montero ha lamentat el "deteriorament del debat polític" que promou el PP. "Tot serveix per intoxicar", ha dit la vicepresidenta, en la línia del que ha verbalitzat Sánchez a primera hora del matí. La ministra d'Hisenda s'ha centrat en el diagnòstic dels problemes de la democràcia davant la desinformació i les mentides, que propicien l'auge de l'extrema dreta, però no ha fet cap referència a una de les carpetes clau que té sobre la taula: la del finançament singular per Catalunya.