Sánchez inicia una gira africana en plena crisi migratòria a les Canàries i Ceuta

La guerra al Mali fa témer un allau de refugiats a Mauritània, on el president espanyol té previst tancar acords sobre contractes en origen i col·laboració policial; també visitarà el Senegal i Gàmbia

Pedro Sánchez, en una anterior visita a Mauritània, amb Von der Leyen i el president del país, Uld Ghazouani.
Pedro Sánchez, en una anterior visita a Mauritània, amb Von der Leyen i el president del país, Uld Ghazouani. | europa press
27 d'agost de 2024, 11:40
Actualitzat: 13:54h

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha iniciat aquest dimarts, després del consell de ministres, una gira per Mauritània, Senegal i Gàmbia dins de l'esforç de l'executiu per entomar la crisi migratòria, especialment aguda a les illes Canàries. Aquests països són les principals vies d'entrada de migrants irregulars africans a l'estat espanyol. El propòsit de Sánchez és avançar en la signatura dels anomenats contractes circulars, pels quals arriben a Espanya treballadors contractats en origen per un període temporal, abans de tornar al seu país en condicions regulars.

Els contractes circulars funcionen bé, però fins al moment suposen un percentatge baix respecte de l'allau migratori. L'any 2023 van arribar a Espanya per aquesta via unes 17.000 persones, la majoria procedents del Marroc. Amb el Senegal aquests acords ja estan en funcionament i ara s'espera que es reforcin a Mauritània. 

L'altre objectiu del viatge és reforçar la col·laboració policial amb aquests països per fer més segures les fronteres. En el cas de Mauritània la situació és especialment alarmant davant la crisi que viu el Mali. S'espera l'arribada de prop de 200.000 persones del Mali a Mauritània.

El viatge de Sánchez es produeix quan s'ha agreujat la pressió migratòria a les Canàries. El president de l'arxipèlag, Fernando Clavijo, que es va reunir fa uns dies amb Sánchez, ha advertit de la situació de "col·lapse" que es pot viure si es produeix un allau de pasteres. 

Juan Vivas, president de Ceuta, per la seva part, ha demanat "auxili" al govern espanyol després que diumenge es visqués l'intent d'arribada nedant de 1.500 persones. S'especula amb què un fet així tingui a veure amb la irritació de Rabat per la recent visita de la ministra de Defensa, Margarita Robles, a les illes Xafarines i Alhucemas, una visita que no es produïa des de fa dècades.     

Pilar Alegría: "El PP prefereix copiar l'extrema dreta que resoldre els problemes amb nosaltres"


Després del consell de ministres, la portaveu Pilar Alegría ha subratllat la rellevància de la gira africana que ha iniciat Pedro Sánchez. Alegría ha assegurat que quan Sánchez va arribar a la Moncloa, "no existia política migratòria". Ha subratllat que és fonamental reforçar la col·laboració amb la UE, la política de cooperació amb els països de pas i solidificar les mesures d'integració: "Si tenim avui 21 milions de cotitzants és perquè el 13,5% són persones que han vingut de fora". 

La portaveu ha recordat la col·laboració de l'executiu espanyol amb les Canàries i Ceuta, "territoris on no governa el PSOE". "En polítiques d'emigració, el PP prefereix copiar les polítiques de l'extrema dreta que buscar respostes amb el govern" i s'ha preguntat quines són les propostes del PP per a les Canàries. "Es tracta d'una política d'Estat i no de demagògies i sortides xenòfobes", tot dient que en el cas dels menors migrants es tractava d'una xifra de 6.000 nois, "quan hem acollit més de 30.000 nois ucraïnesos".