Tot el que volies saber de Salvador Illa i ningú no t'havia explicat

El cap de llista del PSC, que guarda un bon record de l'època d'alcalde de la Roca del Vallès, li agraden els entrepans de truita i la cuina japonesa, i va córrer l'última marató de Barcelona amb una marca de 3 hores, 42 minuts i 35 segons

Salvador Illa, al congrés del PSC
Salvador Illa, al congrés del PSC | Hugo Fernández
25 d'abril del 2024
Actualitzat a les 12:31h

Salvador Illa (La Roca del Vallès, 1966) és el cap de llista del PSC i el principal favorit per guanyar les eleccions. Amb una llarga trajectòria política -i acostumat a entomar reptes contra tot pronòstic-, el candidat socialista es veu ara amb opcions d'arribar a la presidència de la Generalitat i "passar pàgina" dels anys del procés. Illa ha fet de cap de l'oposició aquesta darrera legislatura i ha subscrit acords rellevants amb Pere Aragonès, especialment en els pressupostos després de la sortida de Junts del Govern. Ara, a les portes del 12-M, espera que aquesta "responsabilitat" exercida al Parlament i el seu missatge a favor de reforçar els serveis públics i "unir" la societat catalana sigui valorada per l'electorat. Si voleu conèixer més bé el candidat del PSC, aquestes són les deu coses sobre Illa que ningú no us havia explicat.

1. Un home tranquil, però la processó va per dins 

Salvador Illa aparenta ser un home tranquil i està convençut que els nervis no són bons aliats. Es pot veure en les seves intervencions, on no acostuma a haver-hi grans estridències, tot i que quan s'ha d'aixecar el to, ho fa. De tota manera, en moltes ocasions la processó va per dins.

2. Una vida dedicada a la política

Descobreix la seva vocació política de molt jove. Illa havia participat en l'associacionisme cultural i esportiu de la Roca i des d'allà va fer el pas al PSC. Fora de la política també ha treballat en diverses empreses, sobretot després d'acabar el màster en direcció d'empreses a l'IESE. Quan entra a l'Ajuntament de la Roca ja se centrarà, pràcticament en exclusiva, al servei públic.

3. L'arribada a l'alcaldia, per sorpresa

llla es converteix en alcalde de la Roca del Vallès de manera imprevista el 1995. Ho recorda com un dels pitjors moments en política, perquè arribar al càrrec arran de la mort sobtada de Romà Planes, alcalde i mentor. El va haver de substituir i va ser un moment dur, tant políticament com personalment.

4. Alcalde durant deu anys

L'etapa com a alcalde de la Roca del Vallès el va marcar especialment. Va ostentar el càrrec des de 1995 i fins al 2005, entre els 29 i els 39 anys. En guarda un bon record per les característiques de la política municipal, sobretot la polivalència i el contacte amb la ciutadania. Acostuma a dir que, si té alguna cosa bona com a polític, la va aprendre en la política municipal.

5. El millor moment, la vacunació

En la seva carrera política Illa va fer de ministre de Sanitat en el pitjor moment de la història recent espanyola. Li va tocar gestionar la pandèmia del coronavirus, un moment que recorda com a especialment dur. El millor moment polític, per ell, va ser l'arrencada de la campanya de vacunació, el 27 de desembre de 2020.

6. Una trucada abans d'una intervenció important

Malgrat que transmet serenitat, Illa també té trucs per relaxar-se abans dels debats o d'intervencions importants. Acostuma a jugar amb clips o a treure temes de conversa distesos amb el seu equip. També intenta trucar o enviar algun missatge a la seva parella abans de sortir a parlar.

7. Diputació de Barcelona i investidura de Sánchez

A l'hora de negociar, intenta escoltar l'interlocutor per mirar d'entendre les seves raons. El seu segell es veu també en alguns dels pactes més rellevants dels últims anys. El dirigent del PSC recorda especialment l'acord d'investidura de Pedro Sánchez el 2019, amb l'abstenció d'ERC. I també el pacte amb el PDECat a la Diputació de Barcelona, que va permetre la presidència socialista amb el vistiplau de Carles Puigdemont.

8. Candidat maratonià

L'afició més coneguda d'Illa és córrer, que l'ajuda a mantenir-se en forma tant físicament com psicològicament. Fa unes setmanes va córrer la Marató de Barcelona, amb una marca de 3 hores, 42 minuts i 35 segons. Ja pensa en la propera que correrà, però ha de decidir quina i quan. Si es converteix en president de la Generalitat sap que haurà d'adaptar-se a les responsabilitats institucionals.

9. Creient i catòlic 

Illa és creient i catòlic, i per això té un bon record de la trobada amb el Papa ara fa unes setmanes a Roma. En una trobada amb periodistes al congrés del PSC va fer referència a Sant Pancraç. No li té una especial devoció, però és un sant que evoca salut i feina.

10. No li agrada cuinar

No sap cuinar gaire i no li agrada fer-ho. No diu mai que no als plats que li cuina la seva dona i la seva mare. Les carxofes crues són la seva debilitat. També és un incondicional dels entrepans de truita a la francesa i li agrada la cuina japonesa.