Que els turistes paguin fins a 11,50 euros per persona i dia: la proposta d'ERC a Collboni

Els republicans plantegen per primera vegada quin ha de ser el preu final de la futura taxa turística barcelonina, i afegeixen que cal crear un mecanisme perquè els visitants paguin els residus que generen

Una turista, en imatge d'arxiu
Una turista, en imatge d'arxiu | Hugo Fernández
08 d'octubre de 2024, 12:54

El debat al voltant de la taxa turística s'ha anat engreixant els darrers mesos. L'últim moviment substancial el van formalitzar el president de la Generalitat, Salvador Illa, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, quan van obrir la porta a incrementar l'actual impost barceloní als creueristes de curta durada. Ara, però, ERC ha anat més enllà i ha clarificat les seves exigències per negociar les ordenances fiscals del govern del PSC a la capital catalana i posar-s'hi bé per aprovar-les inicialment la setmana vinent. La proposta dels republicans és que el recàrrec municipal sobre cada pernoctació dels visitants a Barcelona creixi dels 4 euros als 8 euros. Això, sumat a la taxa que recapta la Generalitat, deixaria alguns supòsits en què els turistes pagarien 11,50 euros per persona i dia. Concretament, els que s'allotgessin en hotels de cinc estrelles. 

El portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Jordi Castellana, ha defensat que el primer pas és polític, més que tècnic. Per fer aquesta modificació caldria retocar la llei catalana i això hauria de fer-se al Parlament de Catalunya. Ara bé, els republicans volen el compromís del PSC -partit majoritari a la cambra baixa catalana i qui ostenta la presidència del Govern- per tirar endavant la mesura pròximament. Així, a la Generalitat se li demana doblar el recàrrec municipal -una figura que només existeix a Barcelona- perquè la ciutat compensi el pas dels turistes completament, una condició que actualment encara no s'està produint, asseguren des de les files d'ERC en base a un estudi de l'Institut d'Economia de Barcelona i la Universitat de Barcelona (UB) de l'any 2020.

"Volem que Barcelona tingui la capacitat d'arribar a 8 euros" d'impost barceloní, ha defensat Castellana. Tot seguit, la idea és aplicar-ho a totes les tipologies de visitants, tant els que es queden a pisos turístics com als hostals o els creueristes. Tanmateix, el que sí que ha fet el regidor republicà és obrir la porta a treballar que hi hagin excepcions per a la població local, que un veí d'Osona que visita Barcelona no hagi d'abonar la mateixa quantitat que un turista de Londres. Això, però, queda per a més endavant.

De la mateixa manera, el portaveu adjunt Jordi Coronas ha plantejat una altra exigència al govern de Collboni per començar a tramitar les ordenances fiscals del curs 2025. En concret, s'ha reclamat a l'executiu socialista que s'estudiï "un mecanisme" per fer que els residus que generen els turistes a zones d'ús intensiu dels visitants, com la Rambla, els deixin de costejar els barcelonins. "Qui embruta paga", ha resolt Coronas. Aquesta proposta, però, encara no està enllestida tècnicament i deixa un cert espai per a la negociació política. La intenció, però, és alleugerir la pressió de la taxa de residus sobre la ciutadania perquè l'assumeixi el sector turístic.