Desbloqueig de 637 pisos i més impostos als creueristes: els primers acords Illa-Collboni

Els dos dirigents es comprometen a mantenir el decret català per prohibir els habitatges d'ús turístic més enllà del 2028

Primera reunió institucional entre Illa i Collboni al Palau de la Generalitat
Primera reunió institucional entre Illa i Collboni al Palau de la Generalitat | Hugo Fernández
David Cobo / Bernat Surroca
04 de setembre de 2024, 12:11
Actualitzat: 12:42h

El PSC governa a banda i banda de la plaça de Sant Jaume i això no passava des de feia 14 anys. El moment de fortalesa que viuen els socialistes s'ha escenificat aquest dimecres amb la primera reunió oficial entre el president de la Generalitat, Salvador Illa, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Després d'un primer contacte fa dues setmanes, la d'avui ha estat la primera trobada institucional entre els dos dirigents, per definir els reptes compartits i posar les bases de la col·laboració entre institucions que ha de guiar els propers anys. Sobre la taula, construcció de més habitatge, impostos als creueristescombatre la inseguretat. 

Illa i Collboni han acordat desbloquejar el conveni amb l'Institut Català del Sòl -anunciat l'agost passat i formalitzat al gener- per construir 1.700 habitatges a Barcelona, després que quedés aturat per desavinences entre l'anterior executiu català -en mans d'ERC- i  el consistori. També s'ha tancat augmentar la fiscalitat per als passatgers dels creuers de curta durada que passin per la capital catalana. Per abordar la qüestió de la seguretat. En clau de seguretat, hi haurà una reunió entre la consellera d'Interior, Núria Parlon, i l'alcalde Collboni el proper 18 de setembre per concretar mesures contra la delinqüència o el narcotràfic. També s'han refermat els compromisos en matèria de mobilitat -sobretot, allargar línies pendents del metro- i de millora de la qualitat de vida als barris.

La reunió ha començat a les nou del matí a Palau i, un cop acabada, han comparegut Collboni i el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, que han coincidit a valorar positivament la trobada. Els primers acords s’abordaran “de forma immediata” i d’altres culminaran en la pròxima comissió mixta, que serà el 22 de novembre. Collboni ha destacat el diàleg entre institucions i la necessitat de consens amb la resta de formacions polítiques.

Pel que fa a l’habitatge, s’ha acordat reprendre l’acord signat amb Aragonès perquè l’Incasòl iniciï la redacció del projecte per construir 637 habitatges en 11 solars de l’Ajuntament de Barcelona, que ja han estat cedits. Illa s’ha compromès a redactar aquests projectes de la primera fase i més endavant arribar als 1.700 habitatges protegits que es van posar sobre la taula. Això fins ara havia quedat bloquejat per la manca d'entesa entre Generalitat i Ajuntament, un fet que l'alcalde barceloní ha referenciat apuntant que tot plegat que havia quedat aturat "no només per motius pressupostaris". A més, Collboni ha traslladat al president que, des del gener, Barcelona ha treballat per aconseguir més sòl per construir habitatge i augmentar l’oferta pública. “Comencem a estudiar la promoció d’habitatges als solars cedits pel Consorci de la Zona Franca per construir 1.900 pisos protegits més”, ha anunciat.

Segons Collboni, l’Incasòl haurà de ser un dels promotors principals, però no l’únic. Barcelona també hi pot contribuir, així com l’Estat. “Calen recursos i promotores perquè construeixin pisos, perquè hem començat a resoldre el problema de l’absència de sòl”, ha dit l’alcalde.

El conseller Dalmau ha garantit que hi haurà els recursos per impulsar aquests habitatges, que sortiran dels pressupostos de la Generalitat. Aquest mateix setembre han de publicar-se els concursos, amb una dotació de 2 milions d'euros. La construcció dels habitatges té un cost de 82 milions d'euros.

Mantenir el decret contra els pisos turístics

Collboni també ha refermat el compromís de prohibir els 10.000 pisos turístics que operen a Barcelona més enllà del 2028, i ha traslladat a Illa la necessitat que es mantingui el decret català que dona empara legal a aquesta decisió. El president s'hi ha compromès. "Estem en una situació d'emergència habitacional", ha dit l'alcalde, que es tradueix en l'expulsió dels veïns de la ciutat, especialment dels joves. Per fer-hi front, la recepta implica regular els lloguers, prohibir els pisos turístics i augmentar l'oferta d'habitatge, en la línia del que s'ha anunciat.

Augmentar "substancialment" la fiscalitat dels creueristes

Collboni ha traslladat al president la necessitat d’augmentar “substancialment” la fiscalitat dels creueristes que fan escala a Barcelona, aquells que s'hi estan menys de 12 hores. La mesura implicarà treure la limitació que hi ha ara com ara a la taxa turística, que és de 4 euros al dia per persona i que l'Ajuntament acaba de decidir elevar al màxim a partir dels pròxims mesos. Això s'haurà de pactar a través dels pressupostos de la Generalitat. No s'han concretat xifres sobre aquest increment, però Collboni ha dit que ha de ser "substancial" i "suficient" per donar recursos a l'Ajuntament i poder "gestionar l'impacte" que suposa rebre anualment 1,6 milions de persones que estan menys de 12 hores a Barcelona.

La mesura, ha dit Collboni, ha d’ajudar a controlar la demanda d’aquests creuers, que ha dit l’alcalde que són els que fan un ús més intensiu dels recursos públics. També han coincidit amb Illa per obrir un debat sobre la fiscalitat del turisme a Catalunya i si cal augmentar les taxes més enllà d'aquest primer pas. "Barcelona ha de ser port base dels creuers", ha destacat Collboni. L'alcalde ha argumentat que, de moment, només s'ha plantejat incrementar aquest supòsit -i no la taxa sobre altres visitants com els dels hotels- perquè és una realitat, la dels creuers, que afecta específicament Barcelona. Ara bé, amb la llei a la mà, el cert és que la capital catalana ja té la condició de singularitat en totes les tipologies de la taxa turística. És l'única ciutat que pot aplicar un recàrrec municipal propi per als diferents tipus de visitants. Ara bé, el conseller Dalmau ha afegit a posteriori que la possibilitat de permetre que s'apugi la taxa turística barcelonina als qui s'allotgen a hotels formarà part del debat pressupostari amb la resta de grups.

D'entrada, el conseller de Presidència ha dit que els pressupostos inclouran l'increment impositiu als creuristes de curta durada. "El turisme és una font de prosperitat, però també té reptes, i la prosperitat ha de ser compartida", ha afirmat. Tot seguit, s'ha aclarit que el president Illa s'ha compromès també a obrir una reflexió sobre la fiscalitat turística que tindrà lloc durant el debat de pressupostos.

Reunió amb Parlon per lluitar contra la delinqüència

El proper 18 de setembre, la consellera Parlon es reunirà amb Collboni per abordar mesures per fer front a la petita delinqüència i al narcotràfic a Barcelona. "Hem de ser clars i contundents", ha dit l'alcalde. La trobada comptarà amb presència de Mossos i Guàrdia Urbana, i servirà per prendre mesures operatives per lluitar contra la delinqüència. "És una batalla que guanyarem", ha remarcat Collboni. Una de les mesures que es prendran en aquesta reunió serà la represa de les investigacions conjuntes entre els Mossos i la Guàrdia Urbana. 

Allargar les línies del metro i pla de barris

En matèria de mobilitat, Illa i Collboni han refermat els compromisos pressupostaris assumits entre ERC i el PSC per l'extensió de les línies de metro, i millorar-ne l'accessibilitat. L'alcalde també ha coincidit amb Illa en la necessitat de reactivar la comissió tècnica sobre l'aeroport del Prat i ha reclamat "augmentar la connectivitat transcontinental Barcelona. En matèria de pla de barris, Collboni ha demanat que la prioritat sigui l'eix Besòs.