Els números de Barcelona amb el turisme: ERC reobre el debat de la taxa als visitants

Els republicans denuncien que l'Ajuntament està posant més diners per la indústria turística dels que n'està rebent i encoratgen el consistori a fer créixer el recàrrec perquè la ciutadania no segueixi "subvencionant" aquesta activitat

Un grup de turistes a la plaça Sant Jaume
Un grup de turistes a la plaça Sant Jaume | Hugo Fernández
27 de juny del 2024

L'estiu ha arribat i, enmig de la concentració temporal de grans esdeveniments amb atencions internacionals a Barcelona, ha estat inevitable que la carpeta del turisme i el paper de l'Ajuntament al seu voltant no hagin irromput al centre del debat polític. Tot plegat ha portat el consistori liderat per Jaume Collboni a anunciar que el 2029 volen fer desaparèixer tots els pisos turístics de la ciutat -n'hi ha més de 10.000- però també a obrir la porta a encarir la zona blava dedicada als autocars plens de visitants. Ara bé, hi ha un altre gran front que ha passat per diverses fases els darrers anys i que ara ERC vol que torni a debatre's al consistori. Es tracta de la taxa que es cobra als que trepitgen la capital catalana durant unes hores o dies. Els republicans defensen apujar-la immediatament i ho justifiquen amb números que han anat treballant internament.

El tema arribarà aquest divendres al plenari municipal. La idea del grup liderat per Elisenda Alamany és corregir el que els indiquen les xifres que han anat treballant de portes endins: que l'Ajuntament de Barcelona aboca cada any més diners públics al turisme dels que en rep. Així, voldrien que el recàrrec barceloní passés de representar 3,25 euros per nit i persona a 4 euros per cada estada nocturna. Tot i així, els seus càlculs els indiquen que amb això no n'hi hauria prou i que el consistori encara estaria gastant més diners en el turisme del que ingressa. "Menys de 5 euros de recàrrec implica que els barcelonins subvencionem el turisme", conclouen des de dins de la formació republicana.

Aquestes conclusions parteixen d'un estudi que es va presentar l'abril del 2020 -en ple covid i desaparició de les visites internacionals- i que ara torna a tenir vigència. El document aportava detalls sobre la relació entre l'erari públic, el negoci turístic i l'Ajuntament de Barcelona.De fet, l'informe anomenat "Quantificació de l'impacte del turisme sobre el pressupost municipal de Barcelona" el van elaborar entre l'Institut d'Economia de Barcelona i la Universitat de Barcelona (UB) i va concloure que la diferència negativa de la indústria turística sobre la despesa municipal era d'entre 55 i 121 milions d'euros anuals. Això, abans que entrés en vigor el recàrrec municipal que va començar a caminar el 2021.

Des de llavors l'impost municipal -que se suma a la taxa de la Generalitat- ha anat creixent a poc a poc, però encara no cobreix la diferència necessària, insisteixen els republicans. De moment, la llei només habilita el consistori a fer un recàrrec municipal de fins a 4 euros, però la intenció és demanar al Govern -que ha estat en mans d'ERC els últims anys- que permeti ampliar-ho.

Si s'acceptés aquest primer augment -el que aquest divendres es porta al plenari municipal- s'elevaria la recaptació dels 75 als 120 milions d'euros anuals. Aquesta nova injecció econòmica hauria d'anar dedicada a compensar "els impactes que genera el turisme a la ciutat", va defensar el portaveu republicà Jordi Castellana aquest dimecres. Tanmateix, seguiria fent curt. Caldria arribar a ingressar 142 milions d'euros cada any, segons els càlculs d'ERC, actualitzats a la inflació que s'ha anat acumulant des del 2020, quan es va presentar l'estudi.

Sigui com sigui, el debat sobre a què es destinen després aquests ingressos del consistori és l'altra gran carpeta. Una part, estipulat per la llei catalana, ha d'anar a impulsar, preservar, fomentar i desenvolupar infraestructures i activitats turístiques. Almenys un 60% del que s'ingressa per l'impost català. Ara bé, entitats com l'Associació de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) denuncia que se n'acaba destinant un percentatge encara més alt a promoure el turisme en comptes de pal·liar-ne les externalitats. En el cas de la taxa de la Generalitat, el consistori només se'n queda una part, mentre que el Govern recapta el sobrant. 

Per contra, amb el recàrrec municipal -el que ara ERC vol apujar a 4 euros per nit i persona- el govern municipal pot fer el que consideri. En aquest sentit, entre les decisions municipals hi ha hagut iniciatives que també han promogut activitats turístiques, però també s'han posat sobre la taula noves propostes, com finançar la climatització de les escoles públiques de la ciutat amb els ingressos de l'impost turístic els pròxims anys. De la mateixa manera, el PSC va plantejar tímidament augmentar també la taxa turística en el darrer projecte d'ordenances fiscals. El pla només anava dirigit a un tipus de turista: els creueristes de curta estada. Igualment, no se'n va sortir. Ara arriba a l'Ajuntament un nou pla d'elevar el to i recaptar més diners. La idea, insisteixen els republicans, és que el turisme deixi de sortir a pagar als barcelonins.