"La ciutat no es pot permetre una xifra tan elevada de pisos turístics en un context en què la dificultat d'accés a l'habitatge i els efectes negatius de la massificació turística són evidents i compartits", ha dit el govern de Jaume Collboni aquest divendres. I és que l'executiu municipal de Barcelona ja ha definit el pla per acabar amb els pisos turístics durant els pròxims quatre anys.
L'alcalde va avisar que volia eliminar-los de les zones més tensionades, com el districte de Ciutat Vella, però ara fa extensiva la mesura a tota la ciutat. Els 10.101 habitatges d'ús turístics que avui operen a Barcelona quedaran extingits el novembre del 2028, de manera que l'executiu els podrà destinar a ampliar el parc d'habitatge residencial.
Com ho faran? No es renovaran les llicències dels pisos actuals. El govern municipal aplicarà el decret llei de la Generalitat aprovat el novembre passat que regula els habitatges d'ús turístic i que estableix un màxim de cinc anys per a les llicències. Un cop esgotades, els consistoris -també el de Barcelona- poden renovar-les o no.
La mesura anunciada per l'Ajuntament de Barcelona arriba sis mesos després que el PSC obligués el Govern a canviar la regulació de pisos turístics arreu de Catalunya. Els socialistes van aconseguir que desaparegués dels plans de l'executiu la via de tancar milers d'habitatges turístics per mandat de la Generalitat i es deixés aquest escenari a la decisió de cada ajuntament.
Barcelona necessita d'ambició i respostes urgents en habitatge.
— Elisenda Alamany (@Elisendalamany) June 21, 2024
Ho va entendre el @govern amb @Esquerra_ERC posant en marxa el decret de pisos turístics que permet mesures com les que anuncia avui @bcn_ajuntament.
Governar el turisme, recuperar l'equilibri a la ciutat i que a… https://t.co/Wu7dgurRsr
Ara, el consistori barceloní aprofita l'oportunitat i posa fi als 10.101 pisos turístics que envaeixen la ciutat. I els primers a celebrar-ho són el grup municipal d'ERC. La seva presidenta, Elisenda Alamany, ha assegurat que Barcelona necessita "ambició i respostes urgents en habitatge", tam com en el seu moment va dir el Govern d'Aragonès. "Governar el turisme, recuperar l'equilibri a la ciutat i que a Barcelona s'hi pugui viure", ha sentenciat en una piulada.
Mesures per flexibilitzar el 30% d'habitatge protegit
Collboni, que ha comparegut en roda de premsa, ha explicat també canvis pel que fa a la reserva d'un 30% de les promocions a habitatge protegit per tal de superar el "fre" en la construcció que ha assegurat que s'ha detectat. Segons el govern municipal, des de l'aprovació de la mesura el 2018, només s'han obtingut 93 habitatges, d'acord amb les llicències atorgades, i d'aquests només vuit s'han executat. D'altra banda, ha afirmat que la mitjana de llicències d'obra nova ha baixat de 1.100 a 60 habitatges.
En primer lloc, la mesura aprovada el 2018 permetia ressituar els habitatges protegits en una altra parcel·la del mateix barri però mitjançant la tramitació i aprovació per part del consistori d'un pla de millora urbana. Ara es planteja que la transferència de reserva del 30% a altres emplaçaments no requereixi tramitar aquest pla i que, a més, també es pugui traslladar a barris adjacents. En el cas que hi hagi una diferència del valor de mercat, s'aplicaria un coeficient corrector basat en els preus de mercat de cada barri, amb l'objectiu que es compensi amb més sostre de protecció oficial si el valor de mercat és més baix al barri on s'acabin fent els habitatges protegits respecte al barri d'origen.
A més, la proposta de modificació del 30% obre també la possibilitat que entri en joc una promotora social, que sigui l'encarregada d'executar els habitatges resultants de les reserves del 30% de les promocions privades en una altra parcel·la. Aquesta promotora haurà de tenir un conveni marc amb el consistori que defineixi els procediments, responsabilitats i terminis.
Per últim, es planteja facilitar la rehabilitació d'habitatges i elevar-ne el nombre. La proposta és que el 30% només sigui d'aplicació en aquells casos que la rehabilitació s'assimili a l'obra nova, és a dir, quan només es preserva la façana. També quedarien exemptes els canvis d'usos.
Collboni ha fet una crida a trencar amb la idea que no hi ha sòl per construir nou habitatge a Barcelona. En aquest sentit, ha instat la Generalitat a impulsar l'habitatge públic que li pertoca i ha recordat que l'Ajuntament li ha cedit onze solars, dels 27 disponibles, perquè així sigui. D'altra banda, el consistori té 5.000 habitatges en marxa en alguna fase d'execució.