Promoure
la comercialització
Fins
fa molt pocs anys, la pràctica totalitat dels poltres es
venien a uns pocs marxants que els enviaven a Itàlia a
engreixar. D'aquesta manera es donava sortida a un tipus de carn poc
apreciada, per desconeguda, al nostre país. Tanmateix, la
creació de l'Associació de Criadors d'Eugues del
Ripollès va suposar, amb la complicitat de restauradors i
carnisseries, un autèntic punt d'inflexió. L'any 2006
es va sacrificar el primer poltre 'per a consum intern' i la darrera
temporada -que acaba aquest mes d'octubre- ha suposat la venda d'uns
120 poltres. De moment però, la comercialització es
limita a establiments del Ripollès i la Garrotxa.
El conseller Llena saluda el president de l'Associació de Criadors d'Eugues, Joan Moret. Foto: Adrià Costa
Guillem
Pastoret explica a ElRipollès.info
que el treball a partir d'ara se centra en dues línies: en
comercialitzar el producte al conjunt de les comarques gironines i
més endavant de Barcelona i, especialment, millorar les
instal·lacions d'engreix i de desfer. En aquest sentit abans
de finalitzar l'any esperen tenir llesta a Camprodon una sala de
desfer pròpia que els suposarà invertir uns 20.000
euros. Tanmateix, el gran projecte de l'Associació és
disposar d'una granja comuna per engreixar els poltres -actualment es
realitza aquesta tasca en quatre instal·lacions a Campdevànol,
Llanars, Pardines i Vilallonga de Ter-. Aquest projecte -que
requerirà una gran inversió- permetria duplicar la
producció fins als 250 pollins per temporada. Consultat per
aquest mitjà, el conseller Joaquim Llena s'ha compromès a
estudiar-ho i ha admès que, a diferència dels preus, és
el tipus de projecte on el Departament pot incidir-hi.