Els criadors d'eugues pretenen duplicar la comercialització de poltres construint una granja comuna

Publicat el 13 d’octubre de 2008 a les 15:16

Promoure la comercialització
Fins fa molt pocs anys, la pràctica totalitat dels poltres es venien a uns pocs marxants que els enviaven a Itàlia a engreixar. D'aquesta manera es donava sortida a un tipus de carn poc apreciada, per desconeguda, al nostre país. Tanmateix, la creació de l'Associació de Criadors d'Eugues del Ripollès va suposar, amb la complicitat de restauradors i carnisseries, un autèntic punt d'inflexió. L'any 2006 es va sacrificar el primer poltre 'per a consum intern' i la darrera temporada -que acaba aquest mes d'octubre- ha suposat la venda d'uns 120 poltres. De moment però, la comercialització es limita a establiments del Ripollès i la Garrotxa.
El conseller Llena saluda el president de l'Associació de Criadors d'Eugues, Joan Moret. Foto: Adrià Costa
 
Guillem Pastoret explica a ElRipollès.info que el treball a partir d'ara se centra en dues línies: en comercialitzar el producte al conjunt de les comarques gironines i més endavant de Barcelona i, especialment, millorar les instal·lacions d'engreix i de desfer. En aquest sentit abans de finalitzar l'any esperen tenir llesta a Camprodon una sala de desfer pròpia que els suposarà invertir uns 20.000 euros. Tanmateix, el gran projecte de l'Associació és disposar d'una granja comuna per engreixar els poltres -actualment es realitza aquesta tasca en quatre instal·lacions a Campdevànol, Llanars, Pardines i Vilallonga de Ter-. Aquest projecte -que requerirà una gran inversió- permetria duplicar la producció fins als 250 pollins per temporada. Consultat per aquest mitjà, el conseller Joaquim Llena s'ha compromès a estudiar-ho i ha admès que, a diferència dels preus, és el tipus de projecte on el Departament pot incidir-hi.