La falta de neu marca l'ocupació al Pirineu ripollès aquestes festes de Nadal

Els hotels i apartaments d'interior i muntanya han omplert per Cap d'Any i han arribat al 70% la setmana de Nadal

Publicat el 08 de gener de 2024 a les 09:15
La falta de neu ha marcat l'ocupació al Pirineu gironí durant aquestes festes de Nadal, sobretot a les estacions, que han notat la falta d'esquiadors. Tot i això, totes defensen en la mateixa línia que molts turistes s'hi han desplaçat per gaudir de les activitats paral·leles que ofereixen, com rutes a peu o en segway, així com la zona de debutants.

Pel que fa al sector de l'hostaleria, les xifres d'ocupació més altes s'han registrat entre Nadal i  Cap d'Any a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès, on les ocupacions han rondat el 70% i la Garrotxa, on entre el 29 i el 31 de desembre han arribat al 90% d'ocupació. Durant la setmana de Reis, en canvi, les ocupacions han estat més baixes.  A la Cerdanya i el Ripollès s'han situat per aquests dies al voltant del 35% i a Olot i la resta de la comarca, del 60 i el 75% respectivament.

Pel que fa al perfil de visitants, la majoria són catalans, tot i que a la Costa Brava Nord un 40% han estat francesos. També hi ha hagut francesos i alemanys a la Costa Brava Sud o a Girona. A la Cerdanya i al Ripollès, han tingut visitants catalans amb una mitjana d'estada de dues nits.  A la Costa Brava Sud, en canvi, la mitjana d'estada ha estat de set nits. 

El president de la Federació d'Hostaleria a les comarques gironines, Antoni Escudero, en fa una bona valoració i diu que "la demarcació està molt ben posicionada i promocionada". Malgrat que les comarques de muntanya són les que han tingut una ocupació més alta i més places disponibles, afegeix que "cal tenir en compte que a l'hivern tira més l'interior, però que les ocupacions a la costa també han estat bones, especialment a la Costa Brava Sud". 


Menys esquiadors a les estacions per la falta de neu

A la Vall de Núria, la valoració de la campanya de Nadal és prou positiva malgrat no tenir gruixos importants de neu a diferència d'altres anys. "No tenim totes les pistes obertes, de les onze en tenim quatre, però molts usuaris han aprofitat els tallers infantils com el de fanalets o de buscar el tió; tenim un ventall d'activitats nadalenques per un públic que és molt familiar en el nostre cas", explica la relacions públiques, Ruth Bover.

Tanmateix, Bover admet que "no és igual que l'any passat quan hi havia molts esquiadors", si bé fan un balanç positiu de visitants que han vingut a fer senderisme i altres activitats. "Com a estació, tenim l'opció de fer altres coses, no només l'esquí", subratlla, tot dient que també compten amb un perfil de visitant, sobretot famílies, que cada any decideixen celebrar-hi les festes de Nadal. Són sobretot de l'àrea metropolitana de Barcelona, tot i que també hi ha residents de la comarca que pugen a l'estació aquests dies. 

L'estació ha tancat el 2023 amb un total de 235.000 visitants que hi ha accedit a través del Tren Cremallera. Aquesta xifra representa un increment de l'11% respecte al 2022. Enguany, ha comptat amb 18.000 visitants en l'època de Nadal.

Algunes de les atraccions destacades de Vall de Núria que fan que hi hagi moviment tot l'any són, segons fonts de l'estació, les panoràmiques des del mirador de l'Alberg, així com les exposicions permanents (Cremallera, Memòries de Neu, Centre d'interpretació), el Parc Lúdic, les activitats après ski o la consolidació del nou restaurant 'El Racó' amb una cuina de muntanya de temporada centrada amb producte del territori.

Pel que fa a Vallter 2.000, el seu director, Enric Serra, ho resumeix de la següent manera: "S'ha fet el que s'ha pogut amb neu i també sense". I és que cada cop es potencien més les activitats complementàries per "oferir experiències" als visitants durant tot l'any. Serra ha destacat la bona resposta de públic de les activitats programades aquests dies, malgrat no tenir l'estació a ple rendiment per falta de neu. La pista de patinatge de Llanars o el mercat de Nadal a Camprodon també han sigut un bon complement, segons el director, perquè han contribuït a generar activitat a les tardes. En total, l'estació calcula que ha rebut 6.700 visitants aquest Nadal.

En el cas de l'esquí, aquests dies han concentrat els esforços en la zona de debutants -amb tres pistes i tres remuntadors- i han fet una campanya per atraure nous esquiadors juntament amb les escoles d'esquí. Han tingut més de 500 nens inscrits. "S'ha promocionat l'aprenentatge i ha anat molt bé", ha destacat Serra. Els dies de més activitat són del 27 al 30 de desembre i també 2,3 i 4 de gener. I la previsió és seguir fent temporada les pròximes setmanes, molt pendents de les precipitacions de neu els pròxims dies.  

A l'estació de La Molina, tot i que han notat un volum inferior de visitants en comparació a altres anys, el seu director, Xavier Perpinyà, ha comentat que s'ha pogut "esquiar bé" i que també han funcionat les diverses activitats paral·leles que s'ofereixen, com ara el parc dels arbres, o les rutes a peu o en 'segway'. En concret, durant aquestes vacances, La Molina ha acollit un total de 38.961 visitants.

I tot i que el director de l'estació reconeixia que ha estat un Nadal "una mica estrany pel que fa a precipitacions", les perspectives al gener s'espera que siguin bones i ja han començat amb bon peu amb les nevades d'aquest cap de setmana i les que es preveuen per la setmana vinent.

Perpinyà ha explicat que en aquestes primeres setmanes d'obertura, han estat posant a prova els diversos elements que han de permetre treballar per desestacionalitzar les temporades turístiques i anar cap a un model d'estacions de muntanya. Durant les festes de Nadal, han tingut funcionant el 20% del domini esquiable i la meitat dels remuntadors i s'ha pogut dur a terme tot el ventall d'activitats programades, des de curses i entrenaments per als clubs, com altres propostes de caràcter més lúdic.