Per tant, el que es proposa el consistori és "adequar, modernitzar i introduir nous mecanismes i aspectes vinculats a la reforma del règim local recollits a les modificacions de la Llei 57/2003, de 16 de desembre, de mesures de modernització del govern local i la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, juntament amb l'entrada en vigor de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern, entre d'altres".
Per tal de poder fer la modificació integral del ROM, l'Ajuntament busca el consens i la participació dels diferents grups municipals que el componen, i durant el setembre s'iniciaran reunions amb els portaveus de cada grup per "concretar l'abast de la modificació" i debatre les aportacions que es considerin per enriquir-la.
Entre altres temes, es vol incloure un apartat sobre com regular les situacions d'interrupció del plenari, arran dels aldarulls que es van produir al ple municipal el passat mes d'abril, amb la demanda de la Festa Major Alternativa. En aquest sentit es vol "normativitzar la participació del públic assistent, tal com es fa en altres consistoris", així com instaurar unes normes bàsiques d'educació i convivència, per part dels participants i assistents al ple.
Interrupció del ple de Ripoll per part de l'assemblea de la Festa Major Alternativa, a l'abril. Foto: Isaac Muntadas
Des del consistori ripollès es recorda que el ROM és un instrument de regulació del règim organitzatiu i de funcionament de l'Ajuntament i dels seus òrgans, que articula els drets i deures dels membres de la corporació municipal.