Els ramaders que treballen amb ovins de raça ripollesa ja disposen d'una aplicació de mòbil per optimitzar la recollida d'informació dels seus ramats. Es tracta d'una iniciativa de l'Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa (ANCRI) que ha comptat amb 15.000 euros de finançament de la Diputació de Girona, a través de SEMEGA. Fins ara, la informació dels animals s'havia d'entrar manualment en el carnet de parts de la granja i després traspassar-ho a un programa informàtic amb un ordinador personal. Aquest procés els portava temps i risc d'errades. Ara, però, serà més senzill i només els caldrà connexió a Internet.
Per millorar l'eficiència en la recollida d'informació, també s'han fet alguns canvis, com ara la substitució dels cròtals de plàstic que se'ls col·locaven a les orelles quan el bestiar naixia. Com a alternativa, s'ha apostat per la identificació electrònica a partir d’un bol ruminal format per una càpsula ceràmica cilíndrica de 7 centímetres de longitud i 1 de diàmetre. A dins hi ha un xip electrònic d’identificació similar als que s'utilitzen en animals de companyia com gats i gossos. S’administra per via oral als reproductors a partir de 25 quilos de pes viu i queda retingut a l’estómac de l’animal durant tota la seva vida, sense originar-li cap mena de molèstia ni afectar el seu benestar. Aquest xip permet rebre fàcilment la identificació de l’animal des del mòbil.
En paral·lel, també s’ha promogut la implementació d’un procediment d’entrada massiva dels resultats d’anàlisis i de paternitat a la base de dades d’ANCRI per alliberar d’aquesta tasca els ramaders i poder carregar tots aquests resultats de manera centralitzada i unificada. Durant l’any 2024, es van superar els 2.000 tests i la previsió és mantenir o augmentar aquest valor en els pròxims anys.
L'Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa, fundada el 1987, no té ànim de lucre i a partir de l'any 1991, va assumir la gestió de la base de dades del Llibre genealògic de la raça ripollesa. Des de llavors, s’hi han inscrit més de 305.000 animals i té un cens actiu de reproductores que supera les 15.000 ovelles. Ara per ara, engloba 67 explotacions ramaderes, més de la meitat de les quals són a les comarques gironines.