Ribes de Freser canviarà el sistema de recollida d'escombraries aquest primer trimestre del 2025. Ho farà amb una prova pilot amb contenidors de rebuig xipats que obligarà els veïns i negocis a fer servir una targeta electrònica per poder-los obrir. Un sistema que no s'havia implantat encara a la comarca. En aquesta primera fase, només afectarà els contenidors de rebuig i se centrarà en el nucli urbà i no als disseminats. Encara no hi ha data d'inici, però sí que el mes de febrer es repartiran les targetes. L'alcaldessa, Mònica Sanjaume, explica a l'ACN que l'objectiu no és "penalitzar ni sancionar" sinó conscienciar. Fa un temps ja van descartar fer el porta a porta per ser un municipi turístic.
L'any 2022 la comarca del Ripollès va registrar un índex de recollida selectiva del 49% mentre que Ribes de Freser va registrar un 43%. L'Ajuntament vol millorar aquests índexs, sobretot ara que la UE obliga a pagar per generació de residus -el principi de "qui contamina paga"-, és a dir, que l'impost cobreixi els costos de recollida, transport, tractament i gestió.
I una de les accions és la posada en marxa de contenidors xipats per la fracció resta (contenidor gris) al nucli urbà. Han aprofitat els mateixos contenidors bilaterals que tenen i hi han incorporat el sistema de la targeta per poder-los obrir. Aquest febrer està previst que es reparteixin a tots els veïns, segones residències i també negocis del nucli urbà.
Es tracta d'una prova pilot que compta amb el suport del Consell Comarcal del Ripollès i que busca tenir "dades reals" d'allò que es tira directament al contenidor i que no es pot reciclar. "Volem conèixer el volum de rebuig i amb quina freqüència s'obren els contenidors", detalla l'alcaldessa, Mònica Sanjaume.
En una segona fase, que encara no té data, es voldria ampliar el sistema a l'orgànica. "Però caldrà veure com s'ha de fer més endavant", ha explicat l'alcaldessa, Mònica Sanjaume. Aquest any, a més, s'ha congelat l'impost de residus de les ordenances. "No hem volgut aplica aquest any la taxa per generació a l'espera de veure com funciona la prova pilot, però sí que el 2026 s'aplicarà de manera que, qui més generi, més haurà de pagar", afirma.
El porta a porta, descartat
Com a municipi turístic que és, l'Ajuntament va considerar que el porta a porta no era una opció "justa". "No estàvem d'acord que hi hagués dues formes de recollida, que uns s'esforcessin cada dia mentre que els visitants o les segones residències ho poguessin fer com volguessin en una àrea habilitada", explica. Per això creuen que el sistema de les targetes és el que s'ajusta més a les seves necessitats. Es va decidir des de la Comissió de Medi Ambient on hi ha representades totes les forces polítiques. L'alcaldessa explica que des del Consell Comarcal també els va semblar una bona idea: "Han corregut molt per mirar altres llocs on s'han fet bones pràctiques i s'ha vist que, als llocs on es feia servir el xipatge, el reciclatge havia augmentat". Per això, diu l'alcaldessa, ho han volgut provar.