Can Deu convida els sabadellencs a cuidar les zones replantades

La zona natural acollirà diumenge una jornada oberta a la ciutadania | Els participants trauran males herbes, regaran i garantiran que els arbres que van col·locar-se a l'espai durant l'hivern passat evolucionen adequadament

Voluntaris en la jornada de reforestació.
Voluntaris en la jornada de reforestació. | Júlia Pérez
Redacció
25 de maig del 2016
El bosc de Can Deu ha de tornar a ser el que era abans de les ventades del desembre de 2014. Amb aquest objectiu la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, propietària i gestora de l'espai, i el Grup BBVA han organitzat quatre noves jornades de participació ciutadana que tenen per objectiu incrementar les possibilitats d'èxit de la reforestació. Els passats mesos de gener i febrer es van plantar a la zona un total de 5.400 arbres. 

La campanya de manteniment de les zones reforestades es durà a terme els diumenges 29 de maig i 5, 12 i 19 de juny en quatre punts d'accés al bosc, allà on la presència humana ha fet que el sòl estigui més compactat i no hi hagi brotat cap nou plançó (Sant Julià d'Altura, Sant Vicenç de Verders, aparcament de la carretera Sabadell/Matadepera i sector de Vallehermoso).

Està previst que a cada jornada puguin participar entre 100 i 150 persones, pertanyents a entitats o bé que s'hi hagin inscrit a nivell particular, que realitzaran les diverses feines mentre que de la logística de les jornades s'encarregarà l'Espai Natura.

Cadascuna de les jornades es dedicarà a una de les zones en què es va reforestar els mesos de gener i febrer. Els participants s'encarregaran de regar els arbres plantats, treure les herbes dels clots per reduir la competència, estassar els esbarzers que poden arribar a ofegar els plançons i, si cal, refer els clots per assegurar que retenen l'aigua de pluja. Una última feina a fer serà la del recompte dels plançons que hagin mort per poder fer una previsió de les reposicions que caldrà fer el proper hivern.

5.400 arbres nous

A les jornades de reforestació que es van fer al gener i febrer, organitzades per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 juntament amb el Grup BBVA, es van plantar un total de 5.400 exemplars de pi blanc, alzina i pi pinyer, amb una gran participació de la ciutadania que va desbordar la previsió inicial ja que cada jornada hi van participar més de 300 persones quan inicialment comptaven que hi vindrien unes 150. 

Per altra banda, a la major part del bosc on l'opció primera és la de deixar actuar la regeneració natural, caldrà fer un seguiment del desenvolupament dels nous plançons. Es crearan tres àrees on es marcaran 50 exemplars de les espècies arbòries presents a cada àrea. Dos cops l'any caldrà fer un seguiment d'aquests exemplars tot omplint un model de fitxa amb les dades actualitzades dels mateixos.

Com participar-hi?

A banda de les entitats que ja han estat contactades per a convidar els seus socis i amics a aquestes jornades de recuperació del bosc, aquesta acció està oberta a tota la ciutadania.  Per tal de poder participar en alguna de les quatre jornades programades és necessari que els interessats s'inscriguin prèviament, enviant un correu electrònic indicant el seu nom i cognoms, el dia que volen participar, l'edat i un telèfon de contacte.