Donar a conèixer de manera permanent, de forma digital, espais patrimonials. És un dels objectius del Projecte de Virtualització del Patrimoni Industrial de la ciutat, que ha començat a concretar el Museu d’Història de Sabadell. Aquest és el gran projecte que es presenta en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, que tindran lloc el cap de setmana de l’11, 12 i 13 d’octubre sota el lema “Itineraris, xarxes i connexions”.
En una primera acció, s’han escanejat i modelat a 3D quatre edificis que es podran visitar virtualment i de forma guiada al web del MHS. Aquest matí ha tingut lloc al MHS la presentació del projecte amb la presència del regidor de Cultura, Carles de la Rosa; Lluís Matas, tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat; Jordi Medina, cap de l’Àrea de Mediació de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; Xavier Tudela, president de la Capitalitat de la Cultura Catalana i Joan Comasòlivas, director del Museu d’Història de Sabadell.
El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha agraït la col·laboració de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural en la consecució del projecte i ha subratllat que el projecte forma part de les noves tendències museístiques. “S’entronca en el nou model de Museu d’Història en què estem treballant. Volem incorporar noves tècniques que facin més atractiva la nostra oferta museística i impulsi la seva projecció fora de la ciutat”.
El director del Museu d’Història, Joan Comasòlivas, ha afegit que la digitalització dels edificis “permet fer visites virtuals que incorporen a més, explicacions, imatges antigues i altres elements que fan més completa i rica l’experiència”.
Per la seva part, Lluís Matas, tinent d’alcaldessa de PromocióEconòmica i Projecció de Ciutat, ha destacat que “aquest projecte esdevé moltes coses: és una eina de coneixement, és un recurs educatiu, una forma atractiva de mostrar el patrimoni; però també és un accés directe per donar a conèixer al món tot el que la ciutat pot oferir, un reclam per convidar tothom a visitar-nos i gaudir de la nostra riquesa patrimonial i cultural”.
Els quatre edificis escanejats són el Vapor Pissit, la Torre de l’Aigua, el Vapor BuxedaVell i la Casa Duran. Per digitalitzar aquests edificis s’ha comptat amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Amb aquesta iniciativa es vol donar a conèixer el patrimoni industrial tant dins com fora de la ciutat, de forma permanent i digital, per mitjà d’un format atractiu que permeti la interacció i generi continguts didàctics. A més, amb aquest format es permet l’accés a persones amb dificultats de moviment.
El projecte preveu en un futur continuar amb la digitalització del patrimoni industrial sabadellenc. Els models 3D creats es podran consultar des del web del Museu, amb la possibilitat de fer una visita guiada virtual i es podrà accedir directament als enllaços mitjançant un codi QR senyalitzat a cada equipament. Una mostra dels resultats del projecte es podrà visualitzar el dissabte, 12 d’octubre, de 20.30 a 22.30 h, amb la reproducció d’un videomapping a la façana del Vapor Buxeda Vell i d’un audiovisual a l’interior, que mostraran els models 3D i el seu potencial. Es faran passis cada 15 minuts, aproximadament.
Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea, que té lloc ininterrompudament a Catalunya des del 1991. Són considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.