L'«Òpera a Catalunya» torna a Sabadell amb rècord d'espectacles programats

Aquesta serà una temporada marcada pel relleu en la direcció artística que, després de 42 anys liderada per Mirna Lacambra, passarà a mans de Jordi Torrents a partir del gener de 2025

La presentació d'aquest dijous al Palau Marc de Barcelona
La presentació d'aquest dijous al Palau Marc de Barcelona | Cedida
Redacció
03 d'octubre de 2024, 18:38
Actualitzat: 18:38h

Torna l'Òpera a Sabadell. Aquest dijous s’ha presentat la nova temporada 2024-25 d’Òpera a Catalunya. En una roda de premsa al PalauMarc, la seu de la Conselleria de Cultura, s'han desgranat els detalls de les 51 funcions que es faran. És el rècord d'espectacles programats que es faran en 13 ciutats de l'Estat: a més de Sabadell, la programació girarà a Barcelona, Cornellà de Llobregat, Figueres, Girona, Granollers, Llei­da, Manresa, Reus, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Vic i Viladecans.

En la presentació d’avui hi han intervingut diversos representants institucionals i artístics: Xavier Fina, el nou director general de Promoció Cultural i Biblioteques, el regidor de Cultura de Sabadell, Carles de la Rosa, Sonia Mulero, directora de la Fundació Banc Sabadell. Per part de la Fundació Òpera a Catalunya hi han assistit el director general Oscar Lanuza i el futur director artístic Jordi Torrents.

Torrents és l'escollit per rellevar la direcció artística del certamen. Després de 42 anys liderada per la soprano sabadellenca Mirna Lacambra, passarà a mans de Jordi Torrents a partir del gener de 2025. En els darrers mesos, Torrents ja ha començat a treballar amb la Fundació Òpera a Catalunya, elaborant conjuntament amb la direcció artística actual els continguts de les produccions que es representaran la tardor de 2024 (La Bohème i Tosca de Giacomo Puccini), en el que és un període de relleu. A partir del gener de 2025, Jordi Torrents es responsabilitzarà de la direcció artística de totes les produccions que conformaran la temporada, iniciant així una nova etapa encapçalada per una persona molt vinculada al projecte i gran coneixedor del món de la lí­rica.

La Fundació Òpera a Catalunya (FOC) està formada per l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Fluidra. Rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que enguany ha augmentat novament la seva aportació, l’Ajuntament de Sabadell, el Ministeri de Cultura i Esports, la Diputació de Barcelona i d’altres institucions, patrocinadors, col·laboradors i mecenes.

Push! (Empeny!), òpera comunitària a Sabadell

La FOC i l’Orquestra Simfònica del Vallès han impulsat, a través d’una col·laboració específica de la Fundació Banc Sabadell, el projecte Push! Òpera comunitària, que tancarà els actes de Sabadell com a Capital de la Cultura Catalana 2024, amb dues funcions al Teatre la Faràndula el 26 de gener de 2025. Es tracta d’una obra del compositor britànic Howard Moody sobre la corprenedora història del pianista belga i supervivent de l’Holocaust Simon Gronowski.

Amb la voluntat d’esdevenir una iniciativa oberta que promogui la cultura i les arts escèniques a Sabadell i faciliti l’accés de la ciutadania a l’òpera fent-la partícip d’una producció, el projecte consisteix a representar l’òpera Push! amb la participació dels sabadellencs a l’escenari. Així, els diferents cors d’adults i infants presents a l’obra estaran integrats per persones que han volgut participar en una òpera comunitària, sumades a cantants dels cors estables que ja hi ha a la ciutat.

La direcció musical serà a càrrec de Manel Valdivieso, la coordinació dels cors, de Buia Reixach, i la direcció escènica, de Dani Coma. Hi haurà tres cantants solistes: el baríton Toni Marsol farà el paper principal de Simon; la soprano Laia Frigolé farà el paper de la germana de Simon, i el baríton Pau Camero serà el guardià. Al costat de les tres veus solistes, hi haurà un cor format per una quarantena d’infants del Conservatori de la ciutat i el Pla Educatiu d’Entorn, un petit cor de professionals, un cor d’una vuitantena de cantants adults format a partir de diverses formacions corals de la ciutat (la Coral Belles Arts de Sabadell, la coral Els Notes i el Cor Ohana del Conservatori de música) i quinze músics professionals provinents de l’Orquestra Simfònica del Vallès.