Per dur a terme aquest estudi, es van instal·lar 19 màquines comptadores de persones, del 21 de febrer al 12 de març de 2023, gràcies a les quals es van poder analitzar les dades de vuit subàrees del Centre, de més de 8.000 metres de longitud.
Així, amb aquestes dades, l'Observatori arriba a tres conclusions principals: que el Centre es consolida com a zona comercial de referència, amb un índex de locals oberts i densitat molt elevades i que mostra una gran confiança inversora de les empreses. A més, la ràtio entre la gent que passa pel carrer i el nombre de compres realitzades dobla la mitjana de l'Observatori.
En segon lloc, no hi ha tendència al tancament de locals: la majoria de les zones comercials del Cantre tenen plena ocupació (per sobre del 90%) i el nombre de locals tancats és pràcticament el mateix que l'any 2018, quan es va elaborar el primer informe.
Finalment, l'informe també conclou que es consolida la recuperació comercial post-pandèmia: el Centre ha anat recuperant el nivell d'activitat comercial d'abans del 2020. Així, l'any 2018 hi havia un 87,3% dels locals oberts, i durant el primer trimestre s'ha assolit un 86,7% d'ocupació, pràcticament a nivells pre-pandèmia.
Pel que fa a la densitat comercial, Sabadell està per sobre de la mitjana de l'Observatori, que també analitza les ciutats de Terrassa, Sant Cugat, Granollers, Mataró, Vic i Olot: la mitjana de tots els municipis és de 8,7 establiments oberts cada 100 metres i a Sabadell, n'hi ha 10,2.
Per altra banda, l'Observatori ha mesurat l'índex de rotació, que en el cas de Sabadell (5,3%) és inferior a la mitjana (6,1%). Això vol dir que les botigues que obren tendeixen a consolidar-se, per més que sempre hi hagi un cert moviment. El Centre de Sabadell disposa r'una confiança inversora, és a dir, la decisió d'obrir-hi un establiment, superior a la mitjana (67,8%).
Els sectors més consolidats
En els últims cinc anys s'han detectat dues tendències: per una banda, l'evolució de la restauració i els serveis, i per l'altra, una lleugera caiguda del comerç: moda, òptica, calçat... Pel que fa a la restauració, el Centre de Sabadell presenta una evolució especialment bona, amb un 20,3% dels locals, quatre punts per sobre de la mitjana (16,3%).Per contra, el sector que mostra més debilitat és el comerç, entès com a venda al detall de productes, tot i que en el cas de Sabadell la davallada és menys accentuada que la mitjana de l'Observatori, amb un 4,4% des de l'any 2016 - 1,7 punts menys que la mitjana. El sector del comerç encara representa un 48,1% dels locals.
Aquesta davallada s'explica per la caiguda del sector de l'equipament de la persona. Hi ha alguns tipus d'establiments amb capacitat de resistència i fins i tot tendència al creixement, com ara els supermercats, les fruiteries o els forns de pa; però els de l'equipament a la persona ha caigut un 3,8%. Tot i això, continua essent una davallada inferiror a la mitjana (5,3%).
En els serveis, destaquen l'evolució a l'alça dels serveis a les persones, com les perruqueries, establiments de tatuatges, centres de manicura i pedicura, gimnasos... que han crescut un 1,9% des del 2018, en aquest cas per sota de la mitjana de l'Observatori (2,2%).

L'aspecte actual del Passeig Foto: ACN
La Plaça Major i el carrer Sant Pere per a vianants, factor de consolidació
L'Observatori conclou que les obres del passeig de la Plaça Major han contribuït a la consolidació de la zona comercial, ja que un cop van acabar, els locals s'han anat omplint; i que la conversió del carrer Sant Pere en un carrer de vianants ha conseguit fer disminuir la taca de locals tancats.A partir de la pandèmia, s'ha reduït el flux de vianants als centres urbans, també en el cas de Sabadell (14,2%), però en menor mesura que la mitjana de les ciutats de l'Observatori (21,6%). L'eficiència de consum de les persones que es mouen pel centre, però, ha millorat: tot i que el número total de compres és menor que el d'abans de la pandèmia, hi ha moltes més compres per vianant.
Això vol dir que ha millorat la ràtio de conversió, és a dir, la relació que hi ha entre la gent que passa pel carrer i el número de vendes, que durant el primer semestre de 2023 va ser de l'1,59% - per cada 10 persones que hi havia al carrer, es feien gairebé 16 compres, més del doble que a les ciutats de l'Observatori.