El Teresa Claramunt protesta pels excrements de gos al barri de Gràcia

L’AMPA ha impulsat una iniciativa per etiquetar les deposicions i que ha rebut el suport de diverses associacions del barri | Consisteix en assenyalar-les amb unes petites banderoles com a senyal de protesta per l’actitud incívica d’alguns veïns

La campanya ha consistit en assenyalar els excrements
La campanya ha consistit en assenyalar els excrements | Nació Sabadell / Cedida
Albert Segura
25 de novembre del 2015
Actualitzat a les 17:05h

La campanya ha consistit en assenyalar els excrements. Foto: Nació Sabadell / Cedida

 
Els pares i mares de l’escola Teresa Claramunt han explotat contra els amos incívics de gossos que no recullen els excrements dels seus animals de companyia al barri de Gràcia. Cansats d’aquesta situació, han posat en marxa una campanya en què han assenyalat amb banderoles les deposicions dels animals deixades en places, parcs i fins i tot en plena vorera, que perfumen el barri i deixen regals en més d’una sola.
 
Al barri s’hi ha traçat un camí escolar actiu durant el curs, uns recorreguts que són els que més s’utilitzen a l’hora d’anar de casa al Teresa Claramunt. Un traçat, però, que els nens solen fer en companyia dels pares davant del perill que suposa la circulació de cotxes a alta velocitat, tot i ser un espai amb limitació als 30 km/h. Aquest fet va dur a crear la campanya Màxim 30, on diferents associacions del barri s’hi van sumar per fer pinya i reclamar als conductors que respectin els límits de velocitat.
 
Els cotxes no són l’únic problema que hi ha, donat que al camí escolar sovint s’hi troben molts excrements, que fan que el recorregut es converteixi en una cursa d’obstacles. Davant d’aquesta situació, l’Associació de Pares i Mares d’Alumnes (AMPA) es va posar en contacte amb Pau Avellaneda, membre del departament de Geografia de la UAB, per fer un anàlisi del barri, partint de l’observació dels espais més perillosos i d’aquells més maltractats pels veïns incívics, entre d’altres.
 

Cartell de la campanya del Teresa Claramunt. Foto: Cedida



La problemàtica de l'incivisme
 
De tot plegat, i centrant-se en la problemàtica de les deposicions, en va sortir la idea de crear una campanya amb un cartell que no suposés una agressió directa cap els amos dels gossos, però que deixava clar el malestar que la seva actitud incívica provocava en la comunitat. Sota el lema No m’avergonyeixis, s’ha optat per dur a terme una acció protesta, que ha consistit en enganxar els cartells en uns bastons per clavar-los en les caques, per fer-les encara més visibles i, com a mínim, fer que els amos es plantegin com actuar quan el seu animal faci les seves necessitats.
 
Després d’aquesta primera acció, els membres de l’AMPA miren cap el futur amb l’objectiu de convertir el barri en un conillet d’índies per a dur a terme mesures de millora a Sabadell. En aquest sentit, properament celebraran una taula de treball partint de l’estudi que ha fet un grup d’estudiants de Geografia de la UAB, i amb la voluntat de traslladar a l’Ajuntament propostes en ferm per provar noves iniciatives i millorar la qualitat de vida i de convivència al barri.
 
La idea és aplicar mesures que “no costin massa diners”, asseguren fonts de l’AMPA, com ara tallar carrers amb pas exclusiu per als veïns, per fomentar que es torni a fer vida al carrer, com es feia anys enrere, i que els pares perdin la por de deixar els seus fills jugar al carrer.
 

Els parcs estan plens d'excrements, segons l'AMPA. Foto: Nació Sabadell / Cedida