El Vallès vol abordar la situació de salut amb Toni Comín

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, li ha adreçat una carta

Reunió de la taula comarcal
Reunió de la taula comarcal | CCVOC
Redacció
23 de febrer del 2016
Actualitzat el 29 de febrer a les 12:21h
Els ajuntaments del Vallès Occidental han demanat una reunió amb el conseller de Salut, Toni Comín, per abordar les mancances de l’atenció sanitària que apunten que hi ha a la comarca. Concretament, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha sol·licitat una reunió amb Comín perquè que els alcaldes i alcaldesses de la comarca puguin traslladar-li les mancances de la sanitat pública a la comarca i es pugui treballar per millorar els serveis actuals.

La Taula comarcal de Salut, que ja s’ha constituït tal com es va aprovar al darrer Consell d’alcaldes i alcaldesses, treballar ara un document marc que reculli les inquietuds dels municipis per traslladar al conseller. A la carta al conseller Comín, el president del Consell Comarcal explicat que “els alcaldes i alcaldesses de la comarca van coincidir en la necessitat de programar una trobada amb el conseller de Salut de la Generalitat per tal de poder exposar-li les inquietuds i preocupacions dels diferents municipis en aquesta matèria”.

També afegeix que des dels municipis són “conscients que aquesta no és una competència municipal, però com a administració propera a la ciutadania estem preocupats per la situació actual de la sanitat pública al nostre territori i estem disposats a treballar conjuntament amb el govern català per trobar-hi les millors solucions”.

La Taula comarcal de Salut, en marxa 

La Taula comarcal de Salut està formada pels ajuntaments del Vallès Occidental i vol ser una veu comuna que permeti actuar davant la Generalitat de Catalunya per pal·liar els dèficits que actualment pateix el sistema sanitari fruit de la disminució del pressupost acumulada els darrers anys. Aquests dèficits afecten les llistes d’espera, les urgències, les derivacions, el tancament de llits o l’atenció en salut mental, entre d’altres qüestions. 

Aquesta Taula comarcal ja ha començat a treballar, amb una primera reunió de regidors i regidores dels ajuntaments del Vallès Occidental. La consellera delegada de Salut, Núria Colomé, explica que “en aquesta primera trobada hem posat en comú les preocupacions dels diferents ajuntaments i estem treballant un document marc per poder lliurar al conseller Comín. Els ajuntaments estem preocupats i estem al costat del govern per millorar els serveis sanitaris a la comarca i poder ajudar en la reorganització d’aquests serveis”. 

De la reunió se’n va extreure també la necessitat de disposar d’un espai de trobada entre el territori i el Departament de Salut i una interlocució fluida.



El consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) ha aprovat l'expulsió de la Clínica del Vallès i l'Hospital General de Catalunya de la xarxa sanitària pública catalana. Tal com havia avançat el conseller de Salut, Antoni Comín, els dos centres privats deixen de formar part del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (Siscat).

Segons ha explicat a NacióSabadell la conselleria de Salut, la sortida serà "automàtica" una vegada concloguin els contractes, que en el cas de la Clínica del Vallès finalitza aquest agost i per l'Hospital General de Catalunya serà a finals d'any, tot i que el conveni s'allarga fins al 2021. 

D'aquesta manera, l'Hospital Parc Taulí de Sabadell assumirà les derivacions que fins ara es feien a aquests centres del grup QuirónSalud. L'hospital de Sabadell calcula que haurà d'absorbir unes 2.600 intervencions quirúrgiques i un milier d'hospitalitzacions més a l'any. Això implicarà ampliar horaris de personal, contractaccions i incrementar els horaris dels quiròfans, especialment durant les tardes. El centre, però, encara no ha concretat els recursos necessaris.

Aquesta és una de les mesures recollides en el pla de xoc social acordat entre JxSí i la CUP, que preveia que els centres hospitalaris privats amb ànim de lucre deixessin d'estar integrats al Siscat.

El consell de direcció del CatSalut està format per representants del departament de Salut, el CatSalut i  les regions sanitàries, el departament d'Economia i Finances, els consells comarcals, el Consell General d'Aran, els ajuntaments de Catalunya, les organitzacions sindicals i empresarials més representatives, les corporacions professionals sanitàries i les associacions de consumidors, usuaris i malalts de Catalunya.