Els alcaldes vallesans volen que es compleixi la llei de pobresa energètica

El Consell Comarcal convocarà un consell d'alcaldes extraordinari i conviden el conseller de Salut per tractar la situació del Taulí

Ignasi Giménez i Juli Fernàndez en el ple d'aquest matí
Ignasi Giménez i Juli Fernàndez en el ple d'aquest matí | CCVOC
ACN
02 de febrer del 2016
Actualitzat a les 17:00h
Els alcaldes del Vallès Occidental han acordat aquest dimarts fer un front comú per exigir l'aplicació de la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. La voluntat es ser una sola veu davant les empreses subministradores per exigir per exemple que habilitin el fons per afrontar el deute de les famílies que no poden pagar, tal i com marca la llei.

Aquest front comú ha de servir per fer pressió política per aconseguir el compliment de la normativa però els alcaldes no descarten arribar a sancionar les empreses que no la compleixin, ja que la normativa els ho permet. D'altra banda, els municipis han decidit crear també una taula per abordar la situació del serveis de salut, en especial la de la Corporació Parc Tauli, i convidaran el conseller de Salut, Toni Comín, a assistir a un consell d'alcaldes extraordinari per abordar el tema.

El consell d'alcaldes del Vallès Occidental ha abordat aquets dilluns dos dels temes que preocupen als consistoris de la comarca. D'una banda, el fet que les empreses subministradores, i les entitats financeres, no estiguin donant compliment a la llei contra els desnonaments i la pobresa energètica. El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat que hi ha 223.878 persones en risc d'exclusió social al Vallès Occidental, i que cal donar-los respostes.

El president ha remarcat que des de l'estiu hi ha una llei per donar solucions a la gent que pateix pobresa energètica o desnonaments i que per a molts ajuntaments és difícil aconseguir interlocutors per fer complir aquesta llei a les empreses. Per això, els alcaldes del Vallès Occidental han acordat aquest dilluns crear un front comú per tenir una única veu davant les empreses i poder aconseguir que aquesta norma s'apliqui.

L'acord contempla la creació d'una Comissió Tècnica Mixta Habitatge-Serveis Socials, integrada pel Consell i pels ajuntaments de la comarca, que articuli el treball de regularització d'ocupacions i el seguiment de les famílies més vulnerables en relació a l'habitatge. Insta a crear també una taula comarcal de treball sobre pobresa energètica integrada per representants municipals i de les companyies subministradores per densevolupar probgrames de lluita i mitigació d'aquesta problemàtica. En aquest sentit, planteja també la necessitat que les empreses creïn el fons solidari conjunt amb els ajuntaments per cobrir els deutes d'energia de les famílies en risc d'exclusió social. 

El quart punt de l'acord fa referència a la recollida de dades sobre el parc d'habitatges existent a la comarca, tant buit com amb ocupació irregular, i del seu estat de conservació. Per últim, el Consell Comarcal demanarà assessorament a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per a la interpretació de tot el marc normatiu de les normatives per tal de garantir un punt de partida als serveis jurídics dels ajuntaments.

De fet, els alcaldes no descarten arribar a la via jurídica per exigir el compliment de la llei, tal i com han explicat la regidora d'Habitatge de Terrassa, Lluïsa Melgares, i l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez. "Si cal multar i obrir expedients, ho farem", ha dit Melgares, al temps que Fernàndez ha assegurat que si la pressió política no funciona "s'aplicaran les mesures sancionadores" que contemplen les lleis.

Giménez ha posat en valor que l'objectiu general de l'acord és "ser capaços d'articular una resposta conjunta" ja que la suma de tots els municipis dóna més força als ajuntaments davant les empreses subministradores i les entitats financeres. Fernàndez ha apuntat també que el que es demana no és que les empreses tinguin bona voluntat sinó que "és una qüestió de normes". 

Neguit per la situació de la sanitat

D'altra banda, els alcaldes han acordat crear una taula comarcal per a la millora de l'atenció sanitària al Vallès Occidental davant del "neguit" que pateixen molts municipis. Aquesta taula farà una diagnosi de la situació que volen traslladar al conseller de Salut, Antoni Comin, en un consell d'alcaldes extraordinari. Els alcaldes volen explicar-li que les retallades han afectat l'atenció sanitària a la comarca, destacant la situació de la Corporació Parc Taulí, i amb la idea que moltes d'aquestes retallades "es poden revertir". 

Giménez ha explicat que volen explicar al conseller quin són aquests neguits, si consideren que els serveis assistencials de que disposa la comarca són suficients i preguntar-li pels plans de futur en aquest àmbit al Vallès Occidental.