Front comú contra la sentència que permet implantar grans superfícies

L'Ajuntament i els comerciants acorden crear una taula de treball per analitzar la situació i establir les mesures necessàries per ordenar el territori |

Redacció
04 de maig del 2016
Actualitzat a les 15:48h
Obres de construcció de Via Sabadell, amb l'Ikea en primer pla.
Obres de construcció de Via Sabadell, amb l'Ikea en primer pla. | Juanma Peláez
L’Ajuntament de Sabadell i el comerç de la ciutat faran front comú contra la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la l’articulat de la llei catalana on es limita la implantació de grans superfícies comercials a les afores de la ciutat. Així ho han expressat els representants municipals i del comerç local, en una trobada que han mantingut aquesta setmana.

La reunió ha servit per posar sobre la taula diverses accions a desenvolupar. Per una banda, els serveis tècnics i jurídics de l’Ajuntament analitzaran què suposa la decisió del Constitucional i com intervenir-hi. A més, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha explicat que es crearà una taula de treball i s'establiran les mesures necessàries per ordenar el territori i implementar una política d'ordenació que respongui als objectius compartits.

En aquest sentit, des d’un àmbit supramunicipal s'està treballant amb el Consell Comarcal per tal de coordinar les accions entre tots els municipis vallesans. A la reunió també s'ha compartit la necessitat d'una nova Llei d'Equipaments i d'una nova Llei de Comerç, ja que l'anterior té 9 anys i cal refer-la.

A la trobada hi han assistit representants municipals, encapçalats per l’alcalde, Juli Fernàndez, i la regidora de Comerç, Marisol Martínez, i membres de les associacions de comerciants del Centre, de l’Eixample, de la Via Massagué, de Sol i Padrís, de Ca n’Oriac, així com també del Mercat Central, del Gremi d’Hostaleria, de la Cambra de Comerç i de la delegació de la PIMEC del Vallès Occidental.

Els antecedents

El passat 25 d’abril, el Tribunal Constitucional va anul·lar la disposició transitòria vuitena de la llei 2/2014 del Parlament, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i que, entre d’altres mesures, prohibeix l'establiment de superfícies comercials de més de 800 metres quadrats dins de les “trames urbanes consolidades”.

La disposició, de fet, deixava en suspens la previsió del decret llei 1/2009 del Govern del Tripartit que permetia en casos excepcionals la implantació d’equipaments comercials mitjans i grans fora de les trames urbanes consolidades