La protecció del bosc de Can Deu crea un incendi al ple

Govern i oposició s’enfronten per la manera com s’enfoca la moció per municipalitzar l'espai | El text no ha prosperat pels vots en contra del govern | Josep Ayuso lamenta que se’ls acusi de “politiqueig”

Ciutadans amb cartells reivindicatius al ple
Ciutadans amb cartells reivindicatius al ple | Albert Segura
24 de novembre de 2016, 22:06
Actualitzat: 25 de novembre, 11:40h
Semblava una moció que d’entrada havia de generar consens, però no ha estat així. La proposta dels grups municipals del PSC, Ciutadans i PP per impulsar la municipalització del bosc de Can Deu ha creat una tensió entre els grups proposants i el govern municipal poc sospitada a l’inici de la sessió.
 
En nom de l’associació de veïns de Sant Julià, Ricardo Roso ha presentat al ple les més de 3.000 signatures que han recollit per demanar la protecció del bosc de Can Deu, una gestió que consideren que hauria de quedar en mans de l’Ajuntament, aprofitant els plans del govern per municipalitzar certs serveis. En aquest sentit, ha insistit que no demanava una inversió de diners, però si que les institucions, amb el consistori al capdavant, es mullessin per la seva protecció.
 
“Tenim una oportunitat històrica, el bosc està destrossat i malalt, i un Ajuntament d’esquerres i ecologista”, ha expressat. L’alcalde, Juli Fernàndez, l’ha convidat a que entrés al registre de l’Ajuntament les signatures per dotar-les de més pes, i l’ha convidat a abordar el tema de manera àmplia.
 

Ricardo Roso, en la seva intervenció. Foto: Albert Segura


Els grups presentants han plantejat la moció com una oportunitat. “Seria bo crear un patronat liderat per l’Ajuntament i implicant altres administracions i la societat civil de Sabadell”, defensa el portaveu del PP, Esteban Gesa, que ho considera “una oportunitat d’or perquè ciutat i Ajuntament vagi de la mà”.
 
Des del govern, Maties Serracant (Crida per Sabadell) nega que no hi hagi una projecte de futur per al bosc, recordant que la Fundació Antiga Caixa Sabadell en va presentar un: “L’informe tècnic preveia una millora a través de la regeneració natural”, recorda.
 
Joan Berlanga (Unitat pel Canvi), ha apuntat que pel seu cantó no comprenia que la moció d’entrada parlés de “municipalitzar”, però que en el seu desenvolupament es demani que hi participin diverses administracions, fet que no li encaixa en el plantejament final, i ha donat un toc d’atenció: “L’Ajuntament els va proposar modificacions i no en van acceptar cap, els proposem guardar la moció per al mes vinent i s’hi neguen, i ens preguntem com a govern quin és l’objectiu final de la moció”, ha apuntat.
 
Aquí li ha respost Josep Ayuso (PSC), remarcant que l’objectiu és clar: “Que el bosc de Can Deu no acabi sent una esplanada subjecte a qualsevol tipus de procés especulatiu”. Això ha encès els ànims de regidors com Serracant, que ha recordat que “hi ha grups que van aprovar el pas del gasoducte per Can Deu, i ara demanen protegir el bosc”. Berlanga s’hi ha sumat, assegurant que no utilitzarien el bosc com arma política, i amb tot plegat s’ha acusat a l’oposició de fer “politiqueig”, fet que ha encès Ayuso: “És el segon cop que ho sento, que l’oposició fa “politiqueig”, en aquest ple”, ha dit en un clar to d’enuig.
 
Finalment, la moció no ha prosperat, amb els vots en contra dels grups municipals del govern. A la sortida, alguns dels veïns que donaven suport a la moció s’han mostrat visiblement molestos per la decisió del govern, tot i que l’alcalde els ha estès la mà a parlar sobre aquesta qüestió. Al final, més d'una hora i deu minuts que ha acabat enfrontant els grups municipals i deixant els veïns descontents.