L'Agrupació de Pessebristes celebra els 75 anys amb una Mostra Internacional

L’Ajuntament i l’Acadèmia Catòlica acullen a partir d’avui la I Mostra Internacional de Pessebres per celebrar els tres quarts de segle de l'entitat| L’edifici del carrer Sant Joan també inaugura una nova edició de l’exposició de pessebres de l’agrupació

Joan Gonzàlez, president de l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell
Joan Gonzàlez, president de l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell | Albert Segura
Albert Segura
29 de novembre del 2015
Actualitzat el 01 de desembre a la 13:28h

Explicació d'un típic pessebre napolità i muntatge de la mostra de l'Agrupació. Vídeo: Albert Segura
 
Una de les tradicions més nostrades del Nadal a casa nostra passa per fer el pessebre, amb més o menys espai, més o menys recursos, però sobretot amb il·lusió. L’Agrupació de Pessebristes de Sabadell celebra els seus 75 anys de vida, i ho fa no només amb una nova edició de la tradicional mostra a l’Acadèmia Catòlica, sinó organitzant la I Mostra Internacional de Pessebres, que avui obre portes a cavall entre la planta baixa de l’Ajuntament i l’Acadèmia Catòlica.
 
La cita compta amb un total de 24 pessebres procedents de la ciutat de Nàpols (Itàlia), on es poden veure els trets característics del naixement entès tal i com el veuen allà, amb diferències i semblances amb els nostres. “La rentadora significa que netegen els pecats, mentre que estendre la roba significa el perdó, tenen sentiments i explicacions detallades”, explica Joan Gonzàlez, president de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell.
 

Pessebre procedent de Nàpols. Foto: Albert Segura


 
Per celebrar l’aniversari, l‘Agrupació s’ha hagut de gratar la butxaca i demanar un préstec, tot plegat per assumir els 26.000 euros que ha suposat l’organització de la mostra i el trasllat dels naixements. Als naixements de Nàpols se’ls sumaran d’altres de Catalunya, el País Basc i el País Valencià, així com altres peces procedents d’altres països i que s’exposaran en vitrines.
 
“La nostra intenció és que els visitants puguin veure els diferents tipus de pessebres que es fan arreu del món”, explica González. La inauguració es durà a terme a les 11.30 hores a la planta baixa de l’Ajuntament.
 

Joan Gonzàlez, president de l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell. Foto: Albert Segura


 
75 anys d’història
 
Els primers passos de l’actual Agrupació de Pessebristes de Sabadell van fer-se ara fa 91 anys, quan un grup de membres de la Congregació Mariana, que ja no existeix, van plantejar organitzar un concurs de pessebres a nivell local. Al 1936 es va aturar durant dos anys, i posteriorment es va reprendre acollint-se al concepte d’Acció catòlica.
 
“En aquell moment s’havia d’escollir entre Acció Catòlica o Obra Sindical del Hogar, de Educación y del Descanso, que venia a ser de la Falange y de Las Jons, per a tenir-ho tot controlat, i no se sabia on acollir-se”, explica Gonzàlez. Finalment es va optar per la primera opció, tot i que les dues estaven dominades pel règim franquista.
 
A l’any 1941 es va fer un salt i el 23 de febrer es va crear l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, motiu pel qual aquest 2016 es celebraran els 75 anys de vida. Per aquest motiu, s’han començat a celebrar els actes de commemoració aquest Nadal, i se seguiran fent el Nadal de 2016.
 

El pessebrista Eduard Gonzàlez, preparant el seu pessebre. Foto: Albert Segura


 
Passada la guerra, els concursos de pessebres es van seguir fent, primer a la Casa de la Caritat, que es trobava on ara hi ha la plaça Marcet, i que regentaven unes monges per atendre els avis i sense sostre de al ciutat, així com els fills de pares desconeguts. A l’any 1977 es va fer la primera exposició de pessebres, concretament en un local on ara hi ha la cafeteria Panabad.
 
Tres anys més tard, al 1980, el propietari, que cedia el local gratuïtament, va deixar de fer-ho i es van traslladar on són ara, a l’Acadèmia Catòlica, primer a la primera planta i quan es va reconstruir la segona, que tenia el sostre esfondrat , s’hi van mudar.
 
El col·lectiu prepara així un any de celebracions, amb la garantia que la seva exposició ja forma part del calendari d’escoles i entitats, però també dels centenars de ciutadans que cada any esperen veure quines joies els han preparat els creadors, convertint les piràmides d’Egipte, les muntanyes de Montserrat o una escena quotidiana en una instantània carregada de màgia, racons i secrets que conviden a estar-se minuts i minuts davant del vidre que els protegeix dels ulls curiosos.
 

Joan Gonzàlez i la seva dona, Carme Carbó, ultimant el seu pessebre. Foto: Albert Segura