Biotop, el projecte d'Aigües Sabadell per sumar a fer «una ciutat més sostenible i verda»

Forma part d'un dels projectes que opta als fons europeus

La Depuradora de Riu-sec
La Depuradora de Riu-sec | Albert Hernàndez
M.R.
07 d'agost del 2021
Actualitzat el 21 de novembre a les 19:51h
L’Ajuntament de Sabadell i Aigües Sabadell han aprovat el projecte Biotop, una iniciativa de la companyia que pretén transformar les dues Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR) de la ciutat, millorant les instal·lacions del cicle de l’aigua i fomentant l’economia circular amb la voluntat de sumar per fer "una ciutat més sostenible i verda".

Un vistiplau ha arribat en la darrera reunió del consell d'administració, abans de l'aturada pel període estival. La proposta forma part d'un dels projecte que l'alcaldessa, Marta Farrés, va presentar per optar als fons europeus Next Generation. El Biotop, segons les previsions, estalviarà 10.895 tones anuals de CO2, es recuperaran tres hectòmetres cúbics d'aigua potable a l'any, es reduirà un 80% la generació de residus i l'autogeneració de 19.500 megawatt-hora. A més, es crearan 17 nous llocs de treball directes i 1.000 d’indirectes.

Aigües Sabadell ha posat l'accent en aquest projecte per ser "un exemple pioner d’aplicació de les directives marc europees de l’aigua i d’economia circular" i que està "completament alineat a la contribució de l’Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides".

El treball conjunt entre consistori i l'empresa suministradora ha definit les 10 iniciatives i 28 projectes que componen el Biotop i que s’estructuren en tres eixos principals: regeneració, sostenibilitat i ciutat verda; tarifa social, talent verd i creació d’ocupació, i eficiència digital. La inversió per dur-ho a terme tote és de 120 milions d’euros.

La sostenibilitat, el pal de paller
sostenibilitat és el punt central, perquè posa èmfasi en l’eficiència energètica, la revalorització de residus i la mobilitat sostenible. Per aquest motiu, una de les iniciatives més importants és la renovació de la flota de vehicles de la companyia a vehicles ECO o de baixes emissions. A més, s’instal·laran punts de recàrrega a l’interior i l’exterior de les instal·lacions de CASSA.

31027
Una altra és la digitalització del cicle de l’aigua mitjançant una xarxa de comunicacions que permetrà recollir informació de les diferents infraestructures. També es continua amb la instal·lació de plaques solars a les EDAR de la ciutat i està previst la construcció d’una bioestació que generi i distribueixi diverses energies netes com Hidrogen Verd, GNC i energia elèctrica.