Deu caves imprescindibles pels cinc brindis de Nadal

Cupatges proposa escumosos per l'aperitiu, els entrants, l'àpat, les postres i la sobretaula, els cinc moments importants del dia de Nadal

  • La sala ja ha fet algunes proves abans d'obrir. -
Publicat el 10 de desembre de 2015 a les 20:00

Per la copa de benvinguda i aperitiu
 
1. Perelada Stars Brut Touch of Rosé

Garnatxa, Pinot Noir. 15 mesos. Preu: 8,25 euros.
Un cava rosat que va ser creat com un tribut a tots els artistes que any rere any participen en un dels més prestigiosos festivals musicals d’Europa, el Festival del Castell de Peralada. Per rebre els convidats com a uns artistes. Una aposta segura.
 
2. Argila Rosé Brut Nature 2011

Sumoll. 15 mesos. Preu: 16,88 euros.
Escumós (Clàssic Penedès) monovarietal de sumoll elaborat per les caves Mas Bertran. Surt de les poques vinyes de sumoll del Penedès amb més de 60 anys de vida. Una copa singular i autèntica.
 
Pels entrants:
 
3. Vendrell Olivella Original Brut Reserva 2012

45% Xarel·lo, 30% Macabeu i 25% Parellada. 24 mesos. Preu: 9,80 euros.
Cava de perfil clàssic elaborat amb les varietats tradicionals. Amb 24 mesos de criança és un cava molt versàtil que acompanyarà amb eficiència qualsevol mena d’entrant, des de peixos i mariscs fins a les carns blanques, passant per pastes, arrossos, pernil ibèric, croquetes o bunyols. Un cava "tot terreny".
 
4. Giró Ribot Spur Brut Reserva

45% Macabeu, 40% Xarel·lo, 10% Chardonnay, 5% Parellada. 24 mesos. Preu: 10,92 euros.
La seva singularitat rau en què per la producció d’aquest cava únicament s’utilitzen sucres procedents del seu mateix raïm. Del most extret en la primera premsada, se’n conserva un part que posteriorment s’utilitza pel licor de tiratge i pel licor de “degorjat”, substituint qualsevol sucre d’origen extern pel sucres propis del raïm. Un cava per sorprendre.
 

Escumosos per tot l'àpat

5. Vilarnau Brut Nature Gran Reserva 2010

35% Macabeu, 35% Parellada i 30% Chardonnay. 36 mesos. Preu: 14,05 euros.
És una opció amb una excel·lent relació qualitat preu. Cava versàtil, amb un molt bon equilibri entre les aromes de fruita madura i les notes de criança, bona cremositat i amb un final llaminer. Sempre respon a les expectatives.
 
6. Torelló by Etsuro Sotoo Brut Gran Reserva 2010.

Chardonnay, xarel·lo, macabeu i parellada. 48 mesos. Preu: 36,80 euros
La imatge visual d’aquest cava ha esta dissenyada per Etsuro Sotoo, escultor en cap del Temple de la Sagrada Família de Barcelona. Amb aquest disseny Etsuro Sotoo s'ha inspirat en els elements de la naturalesa que evoquen el més essencial i primari del procés de la vida en l'elaboració del cava, sempre des de la visió de Gaudí. Tot i així, no us equivoqueu, el "contingut" encara és millor que el "continent". Un cava pels que cuiden l’aspecte de la taula fins al darrer detall.
 
7. Maria Rigol Ordi Brut Nature Gran Reserva 2008

35% macabeu, 40% xarel·lo i 25% parellada. 78 mesos. Preu: 14,50 euros
Elaborat per un celler especialitzat en segones fermentacions i llargues criances. Complex i ple d’aromes madures i de llarga criança és un cava amb una profunda personalitat. Val més del que costa.
 
8. Llopart Original 1887 Brut Nature Gran Reserva 2009

Montònega 50%, xarel·lo 25%, macabeu 25%. 60 mesos. Preu:  29,95 euros
Nascut amb l’anyada 2006 per celebrar el 125è aniversari de la Família Llopart com a elaboradors de cava, s’elabora amb raïms de montònega (parellada), xarel·lo i macabeu procedents de vinyes velles de muntanya de 300 metres d'altitud. Tradició i elegància en un cava complex i ple de matisos.
 
Arribem a les postres

9. Freixenet Cuvée de Prestige Malvasia 2009

Raïm malvasia 100% Preu: 10,56 euros
Elaborat amb malvasia, una varietat mediterrània amb personalitat, és un cava dolç de postres. El seu licor d’expedició s’elabora amb el mateix most de malvasia i vi envellit durant 20 anys en bótes de castanyer, fet que li aporta un bouquet singular, ple de notes de mel, pell de taronja, fruites seques (panses, dàtils) i altres aromes que totes elles que combinen amb excel·lència amb els dolços. Un cava singular per acompanyar els torrons, neules i altres dolços nadalencs.
 
Per fer la sobretaula

10. Recaredo Reserva Particular 2004


Macabeu, xarel·lo. 108 mesos. Preu: 49,90 euros
Un cava complex i profund, per la sobretaula, que el puguem anar assaborint glop a glop, com si es tractés d’un destil·lat. El mediterrani en estat pur, mineral i complex, ple de vida interior i llarg recorregut. El cava en essència!