Corria l’any 1916 quan Josep Petit va obrir un negoci al centre de Sabadell, una cistelleria on també es feien i es reparaven persianes. “Recordo de petit la il·lusió que hi havia a la botiga”, relata Ramon Petit, fill d’en Josep i que va néixer al 1920. Es tracta d’un negoci familiar, i que actualment ven tot tipus de bosses, maletes i paraigües entre, d’altres.

Aspecte de la botiga en els primers anys. Foto: Petit
El trasbals de la guerra
Tot es va tòrcer amb la guerra civil. Ramon Petit, que el dia 28 d'aquest mes celebra 96 anys, va combatre al front republicà, concretament a l’Ebre i Camarasa. “Allò va ser un desastre, veies amics i companys com eren morts pel foc enemic”, relata. Finalment, va caure pres de les forces nacionals, que el van dur al camp de concentració a Miranda d’Ebre.
“Vaig trigar tres anys en poder tornar a Sabadell, el pare va enviar els avals conforme jo no pertanyia a cap partit polític, i finalment vaig sortir del camp, però em van enviar a l’exèrcit de Franco, primer al Marroc i després a Melilla i a Ceuta, fins que em vaig llicenciar, al juliol de 1942”, explica.

Josep Petit, fundador de la botiga. Foto: Petit
Nous temps: toca adaptar-se
Dos anys després d’obrir la botiga, es van desplaçar dos número més avall, on actualment es troba i en règim de lloguer, i no va ser fins als anys 50 que van comprar el local. “Amb el franquisme van haver de canviar els rètols de castellà a català”, apunta.
Amb el temps, el producte que venien ja no tenia la mateixa sortida, i per això el negoci va evolucionar i es va adaptar fins a vendre el producte que avui tenen a l’aparador, principalment maletes i bosses de viatge. “S’han hagut de fer canvis sense fer-los tots de cop, poc a poc segons l’època, i ara el que es ven molt bé és tot allò relacionat amb el viatge, la gent et demana bosses que no es poden comprar a tot arreu, i aquí en tenim des de preus baixos fins a cars”, explica Rosa Petit, filla d’en Ramon.

La botiga, en una segona fase. Foto: Petit