L'Ajuntament ha informat del canvi de nom de dues estacions de Sant Cugat. En concret, la nova nomènclatura afectarà les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de la plaça de Lluís Millet i la de Renfe. Els rètols seran substituïts aviat.
Així doncs, la cèntrica estació de Sant Cugat de FGC passarà d'anomenar-se "Sant Cugat" a "Sant Cugat Centre"; mentre que l'estació de Renfe (ADIF) que fins ara es deia "Sant Cugat del Vallès" serà batejada com a "Sant Cugat - Coll Favà".
El canvi respon a que des de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) volen aportar una "mirada global del transport públic" i pensant en la intermodalitat entre els diferents tipus de transport. D'aquesta manera, exposen, s'evita que hi hagi dues estacions Sant Cugat del Vallès encara que siguin d'operadors diferents. La iniciativa ha comptat amb el vistiplau de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).
[h3]Estrenes a les línies vallesanes[/h3]
FGC està d'estrena. Al llarg de les últimes hores, la línia Barcelona-Vallès ha començat a acollir les primeres unitats elèctriques 115 dels nous combois que serviran per incrementar la freqüència de trens. Un augment que permetrà que, en hora punta, a l'estació de Sant Cugat hi circuli un tren direcció Barcelona cada 2,5 minuts i un de Terrassa (S1) i Sabadell (S2) cada cinc minuts -a més dels trens del ramal Universitat Autònoma (S6) i Tibidabo (L7)-.
Construïts a la fàbrica suïssa de Stadler a València i muntats als tallers de Rubí, els nous ferrocarrils estan formats per quatre cotxes de dos tipus diferents, formant fos semi-trens simètrics. Construïts amb aliatges d'alumini, tindran una longitud d'uns 80 metres i disposaran d'una cabina de conducció a cada extrem, pas diàfan entre cotxes, i podran assolir una velocitat màxima de 90 km/h, com la resta de trens de la línia.En total, 15 noves unitats, permetran un nou itinerari tipus metro amb trens a Terrassa i Sabadell cada 5 minuts respectivament, 2,5 a Sant Cugat.
— Carlos (@trenesmania) March 8, 2022
Dels nous trens, destaca especialment la il·luminació, les pantalles d'informació, el nou tapissat o els endolls sota cada seient. pic.twitter.com/luUes1ZDvU
El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha celebrat l'augment de la freqüència en la connexió de les comarques vallesanes amb la capital catalana. "Descarbonitzem la mobilitat i vertebrem el país amb un transport públic més competitiu", ha apuntat el santcugatenc. En la mateixa línia, la presidenta de FGC, Marta Subirà, ha reivindicat que aquesta operació permetrà assolir una "capacitat màxima d'oferta d'110 milions de places" de transport públic.
Aquest estiu ja es va posar en marxa una nova subestació elèctrica de tracció a Bellaterra que assegurarà la potència del subministrament de la línia amb una generació extra de fins a 5.400 kW amb un disseny basat en paràmetres de seguretat, fiabilitat, eficiència, eficàcia i sostenibilitat.Hem estrenat els primers nous trens de la línia Barcelona-Vallès de #FGC. D’aquí uns mesos entraran en servei els 15 previstos i guanyarem freqüències en la connexió del Vallès amb Barcelona. Descarbonitzem la mobilitat i vertebrem el país amb un #transportpúblic més competitiu. pic.twitter.com/Ki558AjH4b
— Jordi Pu1gnerO (@jordiPuignero) March 7, 2022