Cop de força de la cultura valldoreixenca: pols veïnal per aturar la futura escola de música

Sobre l'escenari de la Nau de Cultura, una desena d'entitats reclamen posar fre a un projecte "sobredimensionat" i que no respon als interessos generals de la Vila

Imatge de la roda de premsa a la Nau de Cultura
Imatge de la roda de premsa a la Nau de Cultura | Sergi Baixas
07 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 11:06h

"No podem deixar que l'EMD faci una inversió d'1,7 milions d'euros mentre la resta d'entitats culturals vivim en unes condicions precàries i indignes". En una roda de premsa a la Nau de Cultura de Valldoreix, les entitats culturals i d'arts escèniques de la Vila han ensenyat múscul exigint posar fre al projecte per la nova escola de música; actualment en fase de concurs públic per contractar la redacció del projecte ja aprovat en sessió plenària aquesta passada setmana amb els vots del govern (JxValldoreix) i l'abstenció de Cs. 

Sobre l'escenari, una desena d'entitats de Valldoreix han reclamat "prioritzar l'interès general" del veïnat. Així doncs, demanen que s'aturi el projecte que no ha comptat amb la participació ciutadana i es replantegi per aixecar un "multiespai cultural" on s'hi doni cabuda a totes les entitats -inclosa la futura escola de música-.

Marcènia Baqués, representant d'Amicart, denuncia que actualment la Nau Cultural de Valldoreix -prevista per esdeveniments puntuals- està massa concorreguda i presenta un funcionament "molt deficient". "No tenim lobby, ni vestuaris ni espais d'emmagatzematge. És difícil fer muntatges escènics sumat als problemes constants de so i il·luminació. Els sorolls de fora se senten a l'interior i és un espai insegur", relata Baqués assenyalant també que només hi ha un aforament per un centenar d'assistents. "Necessitem un espai urgentment", ha sentenciat.

Agafant el fil, el representant dels Marxosos del Vallès, Josep Carné, ha exposat que cal prioritzar la resta d'oferta cultural i social als terrenys de l'antic garden. Considera que la proposta de la futura escola de música està "sobredimensionada" en relació amb la demanda d'alumnes i que respon als interessos de la concessionària privada. A més, apunta que la posada en marxa de la nova centralitat és una maniobra precipitada per "tapar-nos la boca", sense especificar el temps ni el grapat de permisos necessaris per tirar-la endavant. "Valldoreix no s'ho mereix, això", ha lamentat Carné. 

Davant el futur incert, les entitats esperaran a la reunió que tenen prevista el pròxim 14 d'octubre amb el govern local. En cas que les seves demandes no siguin respostes, els afectats es reserven el dret d'impulsar diverses mobilitzacions per fer palesa la seva disconformitat. "Farem el necessari per aturar-ho", remarquen. "No és legítim jugar amb els interessos de tots els valldoreixencs", han rematat mencionant possibles interessos partidistes darrere del macroprojecte de l'escola de música. 

Les entitats i associacions que signen la reivindicació són: Amicart, els Marxosos del Vallès, Gent per Valldoreix, l’Associació de Veïns i Propietaris de Ca n’Enric la Miranda, l’Associació de Veïns de la Colònia Montserrat, els Voluntaris de Cultura Popular, l’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, l’Associació de Veïns de la Serreta, Valldoreix Espais Naturals, el Casal d’Avis, Magma 2011 i el Cercle de Valldoreix.

L'associació Veïns i Veïnes Progressistes reclama un Pla d'Equipaments

Per altra banda, presents a la roda de premsa, però no adherits, l'Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix ha exposat estar d'acord amb el fons però no tant amb les formes. La nota discordant la posen en la necessitat de prioritzar abans que res un Pla d'Actuació Municipal que elabori un Pla d'Equipaments de la Vila comptant amb la participació ciutadana i el màxim de consens possible.