El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat fa front a la 24a edició amb una programació en què la poesia contemporània mira el passat amb els peus en el present. En total, Sant Cugat registrarà dinou activitats poètiques del 8 al 29 d'octubre, i comptarà amb la presència d'una trentena de poetes, músics i actors i actrius que demostraran que la poesia és el centre de les arts del país. Ho farà en un any carregat de significació poètica, en què se celebren un naixement (Vicent Andrés Estelles) i una mort (Joan Salvat-Papasseit). Són dos poetes que no van arribar a conviure per unes setmanes, però l'obra de tots dos encarna la veu d'un poble.
Potser per això, l'espectacle inaugural, dirigit per Jordi Bosch, es titula Les veus del poble. I potser també per això es tancarà amb la posada en escena de Si una emergència, últim llibre de Mireia Calafell, a càrrec de la mateixa poeta i del músic Nil Ciuró. Enmig hi haurà una vintena d'actes en els quals la contemporaneïtat mirarà enrere per interpretar el nostre moment. I es comptarà amb veus com les de Martí Sales, Feliu Formosa, Àngels Gregori, Josep Pedrals i Rodrigo Cuevas.
Aquesta és la programació del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat
El 24è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat arrencarà amb una proposta que pretén posar cara a cara un dels poetes més llegits i estimats del segle XX, Estellés, i els autors d'ara. Llegat Estellés mirarà d'esbrinar quin és el pòsit estellesià que hi ha en la poesia catalana contemporània i obrirà un diàleg entre generacions, per una banda, i entre Catalunya i el País Valencià, per l'altra. Tres recitals-conversa amb Estellés com a excusa que reunirà Enric Casasses, Eduard Marco, Pau Sif, Josep Piera, Maria Isern i Maria Josep Escrivà. Diàlegs a banda i banda de la Sènia que es produiran del 8 al 21 d'octubre a la Sala Clavé de la Unió.
L'espectacle inaugural, Les veus del poble, comptarà amb Victòria Pagès i Jordi Boixaderas, els quals, amb l'acompanyament d'Albert Bover Trio, permetran encetar dos itineraris creatius, agermanats en aquest recital, que expliquen poèticament l'amor, la mort, el país, el poble, la vida... La paraula, com un trepig que es perd enmig de la boira, s'insinua, s'oculta i es revela a tothom qui viu atent als fets, els objectes i les persones quotidianes, com fan Salvat-Papasseit i Estellés en els seus poemes. Això serà el 15 d'octubre al Teatre-Auditori Sant Cugat. Un espai que, tres dies més tard, el 18 d'octubre acollirà un dels grans rapsodes del sud d'Europa, l'asturià Rodrigo Cuevas, tot un fenomen de la música i la lírica europea del nostre temps.
Una altra de les nits d'alt voltatge serà la que protagonitzaran, el 22 d'octubre, Toti Soler i Pere Arquillué, amb la tornada a la vida de Coral romput, el llarg poema fundacional d'Estellés que Soler i Ovidi Montllor van portar per tots els racons del país fa 40 anys i que, arran del centenari del poeta de Burjassot, podrem recuperar. Guitarrista i actor ja el van fer seu fa gairebé vint anys al Teatre Lliure gràcies al muntatge teatral de Joan Ollé. Avui, tots dos sumen maduresa a un poema que no deixa de colpir-nos.
Montserrat Roig, Feliu Formosa, Àlex Susanna
L'Arxiu Nacional de Catalunya viurà, el 28 d'octubre, una conversa a tres bandes entre la fotògrafa Pilar Aymerich i les poetes Marta Pessarrodona i Àngels Gregori sobre la relació d'admiració que van mantenir Montserrat Roig i Estellés, una excel·lent manera de portar el passat al present.
I l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels recordarà una de les figures cabdals de la poesia catalana dels últims 50 anys, el poeta Àlex Susanna, desaparegut aquest estiu, un pont entre tradicions i generacions. Jordi Lara dirigirà una lectura de Jordi Llavina titulada El meu amic Àlex Susanna. Una proposta emocionant en què Llavina, acompanyat de música en directe, relata amb detall les llargues hores que va compartir amb Susanna els darrers mesos de vida del poeta.
Als 90 anys, Feliu Formosa és un altre dels grans protagonistes d'aquest 2024. El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat l'ha convidat a realitzar una lectura de la seva obra, el 19 d'octubre al Siglo Mercantic, juntament amb qui podria ser el seu net artístic, Jaume Pons Alorda. Perquè Formosa és ja un clàssic contemporani recitarà part d'una obra pròpia que ha gestat entre dos segles, mentre divulgava entre nosaltres, com a traductor, el bo i millor de la literatura germànica del nostre temps.
Estrena, contemporanis
Un altre plat fort del certamen serà la presentació, el 17 d'octubre, al Cafè Auditori, del flamant nou Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater que ha anat a parar al poeta valencià Eduard Marco. El llibre es titula Dolors i és un homenatge de l'autor a la seva mare, però també una declaració d'amor a la llengua, la terra i la literatura.
El poeta Josep Pedrals i el pianista Xavi Lloses, per la seva banda, estrenaran nou espectacle, El batec. Una mirada enrere a tot el que han fet plegats en les últimes dues dècades i a la convicció que es pot recitar poesia i ballar alhora que reflexionen sobre el sentit de la seva feina, sempre entre l'aparent ximpleria i la nota metafísica.
Martí Sales també posa la vista a la seva trajectòria d'escriptor i músic a Aventura, un one-man show en què el líder dels Surfing Sirles i autor de La cremallera, proposa un recorregut imprevisible per vint-i-cinc anys d’escriptura i descontrol, un passeig fervorós per les seves dèries i fal·leres i el seu imaginari omnívor on dansen plegats Carles Santos, Alda Merini, Gerhard Richter, María Ribot, B-M Koltès, Ursula K. Le Guin, Witold Lutosławski, Angélica Liddell, Juli Vallmitjana i Alice Coltrane.
Mireia Calafell i Nil Ciuró actuaran plegats. Calafell diu el poemari Si una emergència, premi Carles Riba 2023, de dalt a baix, acompanyada per les melodies de Ciuró, que combinen la malenconia del piano amb ritmes electrònics i experimentals, ara més foscos ara més lluminosos.