El Camí de Sant Jaume per Sant Cugat, una ruta centenària amagada a plena vista

Aquest 2021 és un any "xacobeo" i milers de peregrins d'arreu del món emprendran la milenària ruta per aconseguir la indulgència plenària

Imatge d'una petxina del Camí de Sant Jaume al bell mig de Sant Cugat
Imatge d'una petxina del Camí de Sant Jaume al bell mig de Sant Cugat | Sergi Baixas
10 de juliol de 2021, 09:00
Aquest 2021 és "Xacobeo", és a dir, un any que permet a tots els peregrins que visitin la tomba de l'Apòstol a la Catedral de Santiago de Compostel·la aconseguir la indulgència plenària o el perdó de tots els pecats. El Xacobeo se celebra cada any que el Dia de l'Apòstol Santiago cau en diumenge. Enguany, serà aquest 25 de juliol; el passat va ser l'any 2010 i el proper serà el 2027. No obstant això, per primera vegada a la història i arran de la pandèmia, el Papa Francesc ha ampliat la Santa efemèride dos anys consecutius. 

Aquest esdeveniment religiós provoca que milers de persones s'aventurin en massa a emprendre el Camino de Santiago i, per conseqüència des de Catalunya, el tram que comprèn el Camí de Sant Jaume. I és que el Camí es pot començar on es vulgui -alguns ho fan des de la mateixa porta de casa seva-, malgrat que és cert que hi ha rutes vertebradores millor senyalitzades i equipades que ofereixen diversitat d'allotjaments. 

La més famosa és la del Camí Francès que comença al municipi francès Saint Jean a Pie du Port, just a l'altra banda dels Pirineus que fa de punt de trobada de totes les rutes que provenen des dels diversos punts de França i Europa abans d'entrar a Espanya. Però en territori espanyol també en neixen altres rutes com el Camí Primitiu (Astúries), el Camí del Nord (País Basc), la Via de la Plata (Andalusia) o el Camí de Sant Jaume (Catalunya). 
 

Enguany és un any xacobeo i milers de peregrins d'arreu del món emprendran la tradicional ruta Foto: Sergi Baixas


Aquest últim també pot començar des de diferents punts del país, però ens centrarem del què neix a Barcelona i transcorre per Montserrat. Històricament, els peregrins jacobeus iniciaven la seva marxa a la plaça Sant Jaume de la capital catalana i passant per sota del Portal de la Pau. Des d'allà, la ruta prossegueix fins al Laberint d'Horta per enfilar-se cap a la muntanya de Collserola. El camí està prou ben senyalitzat (GR-6) amb les tradicionals fletxes i petxines grogues.

El Camí de Sant Jaume santcugatenc

Un cop dins de Collserola es creua el Parc Natural passant per l'ermita de Sant Medir, el restaurant de Can Borrell i el centenari Pi d'en Xandri, ubicat just abans d'arribar a Sant Cugat. Un trajecte d'una primera etapa que s'allarga aproximadament 18 quilòmetres. 

Amb els peus a Sant Cugat, s'atravessarà el barri del Pla del Vinyet fins al Casal Torreblanca i descendrà fins a la Rambla del Celler. Des d'allà, es girarà a l'esquerra fins al Passeig de Francesc Macià per acabar a les faldes del Monestir. 

Des de la plaça d'Octavià es pujarà pel Carrer Major, passant el Mercat Vell, superant l'escola Joan Maragall i acabant a la plaça Rafel de Casanova, seguint el recorregut del Camí dels Monjos. Allà, es continuarà amunt per l'Avinguda de Rius i Taulet fins al Mercantic on acomiadaràs la ciutat vallesana per encarar el proper municipi de la comarca, Ullastrell. Un pas menys per arribar a Montserrat. Pots descarregar-te la ruta de la següent etapa, aquí
 

Les fletxes grogues estan amagades a plena vista, aquesta a l'avinguda de Rius i Taulet Foto: Sergi Baixas


Les fletxes grogues són prou visibles arreu la ciutat, malgrat que cal fixar-s'hi i a més d'una li faria falta una nova capa de pintura. En canvi, les rajoles amb les tradicionals petxines són residuals i gairebé inexistents, tot i que encara es pot albirar alguna de camuflada pel deteriorament del pas del temps.